Duizenden salafisten in Kaïro de straat op voor invoering sharia

Duizenden ultraconservatieve moslims zijn vandaag in Caïro de straat opgegaan. Ze eisen dat in Egypte de sharia, de strenge islamitische wetgeving, wordt verankerd in de nieuwe grondwet. Daarover bericht persbureau AP.

Egyptian Salafists shout slogans during a demonstration at Tahrir Square in Cairo to demand that sharia, or Islamic law, be the basis for legislation in a new constitution being drafted for Egypt on November 9, 2012. Nearly 2,000 radical Islamists gathered in Tahrir Square for the second consecutive to vent their demands, an AFP correspondent reported. AFP PHOTO/MAHMUD KHALED Egyptische salafisten tijdens demonstraties in Caïro. Foto AFP / Mahmud Khaled

Duizenden ultraconservatieve moslims zijn vandaag in Kaïro de straat opgegaan. Ze eisen dat in Egypte de sharia, de strenge islamitische wetgeving, wordt verankerd in de nieuwe grondwet. Daarover bericht persbureau AP.

De betogers, aanhangers van het radicaal-islamitische salafisme, kwamen op het Tahrirplein in de hoofdstad bijeen en zwaaiden met zwarte vlaggen. Ze scandeerden “Allah’s wet”. De conservatieve moslims en de liberalen in Egypte zijn verwikkeld in een fel dispuut over de nieuwe grondwet die op dit moment wordt opgesteld.

De rol van religie in de grondwet is kern van de ruzie. Liberalen vrezen dat een grondwet die gebaseerd is op de sharia de vrijheden van de bevolking zal inperken.

    • Jeannine Julen