Directeur CIA neemt ontslag om buitenechtelijke affaire

Petraeus in Afghanistan in juli vorig jaar. Foto Reuters

David Petraeus, directeur van de CIA, heeft per direct zijn ontslag aangeboden aan president Barack Obama, zo meldt de Amerikaanse inlichtingendienst vanavond. Reden hiervoor is een buitenechtelijke affaire, schrijft persbureau Reuters.

In een verklaring heeft Petraeus vandaag gemeld dat hij “een affaire heeft gehad”, en daarmee “een extreem grote inschattingsfout” heeft gemaakt. Adjunct-directeur Michael Morell neemt zijn taken voorlopig waar.

Petraeus heeft gisteren zijn ontslagbrief aan de president gegeven. Obama heeft vandaag laten weten dat hij het ontslag heeft aanvaard in een verklaring:

“Petraeus was een van de meest uitstekende generaals van zijn generatie. Ik ben er volledig van overtuigd dat de CIA zal blijven floreren, en zijn meest essentiële taak succesvol zal blijven uitvoeren. Ook heb ik groot vertrouwen in de leiding van Michael Morell.”

Petraeus heeft sinds juli vorig jaar de leiding bij de CIA. Daarvoor was hij werkzaam als bevelhebber van de Amerikaanse strijdkrachten in Irak en de NAVO-troepen in Afghanistan. Petraeus is de zoon van een Nederlandse zeekapitein uit Franeker, die tijdens de Tweede Wereldoorlog naar Amerika verhuisde.