Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Bouw

Den Haag stemt in met bouw omstreden cultuurcentrum

Een screenshot van de artist impression van het Spuiforum dat aan het Spuiplein in Den Haag zal verrijzen. Bekijk hieronder de hele video.
Een screenshot van de artist impression van het Spuiforum dat aan het Spuiplein in Den Haag zal verrijzen. Bekijk hieronder de hele video.

De Haagse gemeenteraad heeft gisteravond ingestemd met de bouw van het 181 miljoen euro kostend cultuurhuis op het Spuiplein. De bouw is omstreden. Zeven op de tien Hagenaars is tegen de bouw van het “megalomaan” gebouw. Tegelijkertijd bezuinigt de gemeente op kunst en cultuur.

De coalitiepartijen PvdA, VVD, D66 en CDA stemden gisteren voor. Alle oppositiepartijen waren tegen. Een lid van PvdA stemde wel tegen, meldt RTV West, maar dat was niet genoeg om het besluit te blokkeren. Het ‘dissidente’ raadslid Gerard Verspuij tegen de lokale zender:

“Als raadslid heb je vertrouwen van mensen in de stad nodig. Als ik voor had gestemd, was ik dat verloren.”

Het Spuiforum komt op de plaats van de huidige Dr Anton Philipszaal en het Lucent Danstheater en moet onderdak gaan bieden aan het Nederlands Dans Theater, het Residentie Orkest en het Koninklijk Conservatorium. De huidige gebouwen, geopend in 1987, zijn verouderd. Niet toevallig in 2018, wanneer Den Haag Culturele Hoofdstad van Europa hoopt te zijn, moet het nieuwe complex er staan.

‘Een Broadway dat niemand wil’

De timing van het besluit is op zijn zachtst gezegd ongelukkig, schreef NRC-redacteur Brian Bol gisteren in een artikel met de kop ‘Een Broadway dat niemand wil’:

“Het gemeentelijk subsidiebudget voor kunst en cultuur daalt van 63 miljoen euro (2009-2012) naar 49 miljoen euro voor de jaren 2013-2016. Diverse (culturele) instellingen vrezen hun deuren te moeten sluiten en gezelschappen dreigen te verdwijnen. Ook buurthuizen en bibliotheken moeten dicht vanwege de gemeentelijke bezuinigingen.”

Op internet hebben ruim zesduizend mensen een petitie tegen de bouw van het Spuiforum ondertekend. Uit onderzoek in opdracht van vijf oppositiepartijen bleek dat zeven op de tien Hagenaars zien de bouw van het centrum niet ziet zitten. Ook EenVandaag en Omroep West hebben de stemming onder de Hagenaars gepeild. Bijna 80 procent van de ondervraagden is volgens die peilingen tegen de bouw .

‘We gaan het draagvlak vergroten’

Het Haagse college van burgemeester en wethouders heeft benadrukt dat het geld voor het Spuiforum afkomstig is uit andere potjes dan de cultuurbegroting. Anders gezegd: als het cultuurhuis er niet komt, zal dat geld niet naar de gekorte culturele instellingen gaan.

RTV West meldt dat het stadsbestuur heeft toegezegd dat er de komende tijd gewerkt gaat worden aan de vergroting van het draagvlak voor het nieuwe gebouw onder de inwoners van Den Haag.

RTV West sprak het ‘dissidente’ raadslid Gerard Verspuij

Bekijk het promofilmpje van de gemeente Den Haag, met vanaf 3 minuut 20 een virtuele tour door het gebouw.