De drang naar realisme

In de aanloop naar sinterklaas speelt Hendrik Spiering nieuwe bordspelletjes.

None

Kolonisten van Catan is vernieuwd. De houten dorpjes, steden en wegen zijn voortaan van plastic. En ‘realistisch’. Bijna twintig jaar is dit populaire bordspel gespeeld met strakke houten dorpjes (een huisje met puntdak), steden (een kerk) en wegen (een simpel balkje). Met hout veroverde je langzaam het eiland Catan en met hout zat je je medespelers dwars. Die tijd is voorbij. In het nieuwe Catan is een dorp een plastic modderterpje met drie huisjes erop (en een schuurtje). De stad is nu een smal Tibetaans klooster met wat huisjes ertegen. De rechte weg is een zwabberend bruggetje geworden. Of is het een bergweg?

De verandering komt niet onverwacht. De rover uit Catan, ooit een grote zwarte pion, was al getransformeerd tot een jolig beeldje van middeleeuwse straatschooiers met knuppels.

Waarom?

Het gaat om geld. Een beetje besmuikt laat de Nederlandse uitgever van Catan, 999Games, weten dat zij nog de enige ter wereld waren met het houten spul. Dat dreef de productiekosten op. Catanland Duitsland catant al sinds 2003 met plastic.

Zo gaat het. In de jaren tachtig was het veroveringsspel Risk enorm populair en je marcheerde met stervormige en driehoekige pionnetjes Azië of Australië binnen. In de jaren negentig werden dat ineens realistische kanonnen en soldaten. En ooit werd Monopoly in Nederland gespeeld met vreemde druppelvormige pionnen. Nu rijd je met een autootje (of een strijkijzer) over het bord. En het monopolygeld is al jaren geleden vervangen door creditcards en een bank op batterijen.

De drang naar realisme heeft ook voordelen, zoals de ‘real life’-varianten van het smartphonespel Angry Birds. In plaats van dat de boze vogels digitaal bouwwerken van varkens omkegelen, schiet je vogeltjes weg met een ‘echte’ katapult. Ik zag al een mens-erger-je-niet-versie en een kaartspelvariant. Maar veel leuker is zelf met plastic balkjes het bouwwerk opstellen waarop de varkens zitten. En dat schieten valt niet mee! Bij ons thuis ontstond een scherpe tweedeling tussen de geboren artilleristen en klagende misschieters. De kern is wat een negenjarig meisje over dit spel zei: „Leuker dan op de telefoon, omdat je hier zelf kunt bouwen.”

De Kolonisten van Catan (999Games) ca. €40; Angry Birds, het spel (Mattel) ca. €20

    • Hendrik Spiering