Dat begint al goed

Delegates sit at the stage before the opening ceremony of 18th National Congress of the Communist Party of China at the Great Hall of the People in Beijing, November 8, 2012. China's outgoing President Hu Jintao said the nation faced risk and opportunity in equal measure as he formally opened a congress of the ruling Communist Party that will usher in a once-in-a-decade leadership change. REUTERS/Jason Lee (CHINA - Tags: POLITICS TPX IMAGES OF THE DAY)
Delegates sit at the stage before the opening ceremony of 18th National Congress of the Communist Party of China at the Great Hall of the People in Beijing, November 8, 2012. China's outgoing President Hu Jintao said the nation faced risk and opportunity in equal measure as he formally opened a congress of the ruling Communist Party that will usher in a once-in-a-decade leadership change. REUTERS/Jason Lee (CHINA - Tags: POLITICS TPX IMAGES OF THE DAY) REUTERS

De Chinese partijleider Hu Jintao verwelkomde gisteren met een kort „Kameraden” de 2.268 boeren, arbeiders, kantoormedewerkers en enkele ‘rode kapitalisten’ die samen het achttiende Nationale Partijcongres vormen. Een van de afgevaardigden kon een enorme geeuw niet bedwingen. Het contrast met het eerste, clandestiene congres, in Shanghai in 1921, kan niet scherper en ook latere partijcongressen onder Mao Zedong waren bij vlagen turbulente affaires.

Bijna een eeuw later zijn bijeenkomsten van het in naam belangrijkste partijorgaan zorgvuldig geregisseerde, zwaar bewaakte evenementen, waar zelfs de theedames in het gelid het podium opkomen om het ‘collectieve leiderschap’ van groene thee te voorzien. Revolutionaire Mao-pakken zijn allang geleden verruild voor Armani-zwart.

Partijcongressen, die om de vijf jaar plaatsvinden, worden altijd geopend met een ‘werkrapport’ van de algemeen secretaris van de partij, nu nog Hu Jintao die tegelijk ook president is van de Volksrepubliek China. Het was gisteren de laatste keer voor de bijna 70-jarige technocraat Hu, hij gaat in maart 2013 met pensioen.

De komende dagen mogen de veertig delegaties uit alle delen van het land hun zegje doen. In die deels openbare discussies over de economie, de kloof tussen arm en rijk, de zorg en het onderwijs kunnen de meerjarenplannen van de partijorganen worden bijgestuurd, althans in theorie en met mate. Grote koerswijzigingen worden niet verwacht; China zal ook de komende jaren maar één topprioriteit hebben: de economische ontwikkeling.

Voor Chinese Kremlinologen zijn Partijcongressen evenementen waarop zij zich kunnen uitleven. Zo viel op dat op het podium in de Grote Hal van het Volk de aanstaande nieuwe partijleider Xi Jinping door congresleden en leden van het Centraal Comite extra hartelijk werd verwelkomd. Velen reikten hem met twee handen in plaats van een de hand.

Dat Xi Jinping na dit congres de nieuwe leider is staat dus vast. Wie samen met hem en Li Keqiang, de nieuwe premier van China, de komende tien jaar China zal gaan leiden wordt onmiddellijk na afloop van het congres, volgende week donderdag, duidelijk want dan presenteert het nieuwe staand comité van het Politbureau zich aan de 1,3 miljard Chinezen.

Correspondent China

    • Oscar Garschagen