Brieven

Gebruik geen woorden als ‘baron’ en ‘prominent’

De woorden ‘prominent’, ‘baron’ en ‘coryfee’ burgeren steeds verder in. Waar ‘baron’ tot voor kort vrijwel alleen onjuist werd gebruikt in samenhang met activiteiten in een haven (‘havenbaron’), duikt het woord ook op in de politiek. Zie NRC Handelsblad van 2 november, pagina 37: baron Gert-Jan Oplaat van de VVD. Partijbaron nog wel – vanwege het donkergrijze krijtstreeppak?

‘Prominent’ als zelfstandig naamwoord wordt het meest gebruikt, voornamelijk in de politiek. Als bijvoeglijk naamwoord heeft het vrijwel altijd een positieve bedoeling, als zelfstandig naamwoord niet.

Er staan de laatste tijd te veel politici en overheidsdienaren in de krant met de kwalificatie ‘prominent’. Als het in de nabije toekomst dezelfde kant opgaat met het woord baron, zal Oplaat niet blij zijn met deze term. Tot nu toe is baron, in Nederland althans, nog redelijk positief uit te leggen, hoewel ‘drugsbaron’ en ‘seksbaron’ inburgeren.

Kan het gebruik van genoemde woorden wat worden ingedamd?

E. Harinck

Mijnsheerenland

De import van goederen uit Israël moet stopgezet

Hartelijk dank dat u aandacht schenkt aan de dubieuze handelspraktijken van Israël waar het productie uit bezet gebied betreft (NRC Handelsblad, 2 november). Zou het niet voor de hand liggen de import van alle Israëlische goederen stop te zetten totdat Israël de kosjere herkomst van goederen garandeert?

F. Klok

Groenekan

Eppink had potsierlijke verkiezingsprognose

Het is mij nooit duidelijk geworden waarom Derk Jan Eppink alweer geruime tijd columnist is in NRC Handelsblad. Natuurlijk moeten columnisten een diversiteit aan opvattingen vertegenwoordigen, maar de ideologische spin van Eppink is al te voorspelbaar. Of het nu gaat om Europa of om Obama, het is de populistische praat van iemand die altijd zijn straatje vanaf rechts schoonveegt.

Al eerder bleek in deze krant dat politici beroerde columnisten zijn. Het eigen gelijk is nu eenmaal onwrikbaar en de jij-bak in de richting van politieke tegenstanders het favoriete retorische wapen. De prognose die Eppink van de Amerikaanse presidentsverkiezingen gaf (Opinie, 6 november), pakte potsierlijk uit, maar markeert meteen ook een mooi moment om afscheid te nemen als columnist. Een man van eer zou hiertoe de aansporing van de krant niet nodig hebben. Eppink kan zich dan weer voluit inzetten binnen het Europese Parlement, voor de idealen die hem dierbaar zijn.

Jan van der Meulen

Den Haag

Eppink, leg je blunder uit

Nu Derk Jan Eppink dinsdag ten tweeden male met veel aplomb heeft verklaard dat alle Nederlandse commentatoren ernaast zaten en Romney zou winnen, inclusief het waarschijnlijke aantal kiesmannen (dat dus nagenoeg vice versa blijkt te liggen), verwachten de lezers nu natuurlijk dat hij in zijn volgende column nederig uitlegt hoe hij de plank zo mis heeft kunnen slaan.

Thomas von der Dunk

Amsterdam

    • F. Klok
    • E. Harinck
    • Jan van der Meulen
    • Thomas von der Dunk