Brandstof op rantsoen in New York - 91 miljoen opgehaald na Sandy

Een slachtoffer van Sandy doorzoekt de plek waar zijn huis stond in Staten Island, New York. Foto Reuters/Andrew Burton

Het stadsbestuur van New York heeft vandaag een rantsoen ingesteld op brandstof. Volgens burgemeester Michael Bloomberg kunnen de tekorten nog enkele weken aanhouden. Die zijn ontstaan nadat Orkaan Sandy vorige week zorgde dat de stad moeilijk bereikbaar is voor schepen.

Slechts een kwart van de tankstations in de stad is open. Sommige zitten zonder stroom, terwijl bij andere stations nog geen brandstof kan worden geleverd. “Dit is bedoeld om iedereen een eerlijke kans te geven”, zei Bloomberg.” De ene dag kunnen mensen met een oneven nummerbord brandstof kopen, de dag daarna mensen met een even nummerbord.

Honderden woonwagens voor tijdelijk dakloze mensen

De federale rampendienst FEMA kondigde gisteren aan honderden woonwagens naar New York en New Jersey te brengen voor de mensen die door Sandy hun huis hebben moeten verlaten.

Honderdduizenden mensen, veelal in New York en New Jersey, zitten nog altijd zonder stroom. Gouverneur van New York Andrew Cuomo haalde fel uit naar de nutsbedrijven, die volgens hem niet voldoende waren voorbereid en de nasleep van Sandy niet goed hebben aangepakt.

“Hoe langer dit doorgaat, hoe onacceptabeler het wordt”, zei Cuomo. “Want hoe langer dit aanhoudt, hoe meer mensen te lijden hebben.” De nutsbedrijven zeggen nog nooit met schade op deze schaal te kampen te hebben gehad.

President Barack Obama heeft vandaag aangekondigd dat hij volgende week een bezoek brengt aan New York. Volgens Witte Huis-woordvoerder Jay Carney zal Obama onder meer spreken met getroffen inwoners van de stad en reddingswerkers.

91 miljoen euro aan donaties

Het Rode Kruis zei vandaag omgerekend ruim 91 miljoen euro te hebben ingezameld voor werkzaamheden in de staten die door Sandy zijn getroffen. Het Leger des Heils heeft tot dusver zo’n vier miljoen euro aan donaties binnengekregen.

    • Annemarie Coevert