Bradley Manning wil deels schuld bekennen over lekken WikiLeaks

Bradley Manning heeft aangeboden gedeeltelijk schuld te bekennen. Dat zei zijn advocaat tijdens een pro-forma zitting. Het zou een eerste teken zijn dat hij toegeeft geheime diplomatieke informatie te hebben gelekt.

Bradley Manning heeft aangeboden gedeeltelijk schuld te bekennen. Deze foto dateert van 15 maart; hij werd naar een verhoor begeleid.
Bradley Manning heeft aangeboden gedeeltelijk schuld te bekennen. Deze foto dateert van 15 maart; hij werd naar een verhoor begeleid. Foto AFP / Brendan Smialowski

De Amerikaanse militair Bradley Manning heeft aangeboden gedeeltelijk schuld te bekennen. Dat zei zijn advocaat tijdens een pro-forma zitting. Het zou een eerste teken zijn dat hij toegeeft geheime diplomatieke informatie te hebben gelekt aan WikiLeaks.

Zijn advocaat David Coombs schreef in een blogpost dat dit een proces is van “uitzonderingen en “vervangingen”. Manning bekent niet alle beschuldigingen:

“Ter verduidelijking: Manning bekent geen schuld voor alle aanklachten waarvan de regering hem beschuldigt. In plaats daarvan neemt hij verantwoordelijkheid voor een deel van de strafbare feiten die hem worden verweten. De rechter zal beslissen of dit toelaatbaar is.”

Volgens Coombs is het aan de rechter om te beslissen of zijn verzoek zonder toestemming van de aanklagers kan worden ingewilligd. Maar zelfs als de rechter besluit dat Manning gedeeltelijk schuld mag bekennen, over beschuldigingen die minder ernstig zijn dan de aanklacht, dan nog kan de Amerikaanse regering Manning op alle aanklachten vervolgen.

Dat zijn er in totaal 22. Een daarvan is het helpen van de vijand - daarvoor kan hij levenslang krijgen. “De vijand” is volgens de aanklagers een afdeling van het terroristische netwerk Al Qaeda op het Arabisch Schiereiland, opgericht door Osama Bin Laden. Verder wordt hij beschuldigd van onder meer het stelen van opnamen die aan de VS toebehoren en het onrechtmatig plaatsen van die informatie op internet.

Collateral Murder zou door Manning naar buiten zijn gebracht:

Manning erkent lekken diplomatieke informatie

Volgens blogger Kevin Gosztola, die bij de hoorzitting aanwezig was, zal Manning bekennen duizenden documenten naar WikiLeaks te hebben gelekt. De beschuldigingen van spionage, het helpen van de vijand en het toegang verschaffen aan netwerken van de overheid zou hij niet onderschrijven. De advocaat van Manning vermeldt op zijn blogpost echter geen details.

Nathan Fuller, woordvoerder van het activistische Bradley Manning Support Network zegt tegen persbureau Reuters dat het “erg prematuur” is om te concluderen dat een deal kan worden bereikt. De regering heeft nog niet gereageerd op het aanbod van Manning en voordat dat gebeurt zal de rechter zich er niet over aanspreken, zegt Fuller. Er wordt verwacht dat officieren van justitie de uitspraak op zijn minst zullen overwegen.

Zes weken durend proces begint 4 februari

Aanklagers bschuldigen Manning van het vrijgeven van honderdduizenden diplomatieke documenten, militaire rapporten en een video van een helikopteraanval in Irak waarbij twee journalisten omkwamen. WikiLeaks heeft nooit bevestigd dat Manning achter de cables zat. Er zou wel bewijs zijn dat aantoont dat Manning contact heeft gehad met WikiLeaks oprichter Julian Assange.

Manning werd op 26 mei 2010 gearresteerd in Irak. Hij werd daarna in eenzame opsluiting vastgehouden in Virginia, omdat de angst bestond dat hij zichzelf anders van het leven zou beroven. Na internationale verontwaardiging is hij in juli 2011 overgeplaatst naar een gevangenis waar hij kan communiceren met andere gedetineerden. Hij zit nu vast in Kansas. Het proces tegen hem zal zes weken duren en begint 4 februari.

    • Mirjam Remie