Billen en borsten

Wat voor cijfer zou de Nederlandse televisie krijgen als zij langs de feministische meetlat werd gelegd? Hoe vrouwvriendelijk zijn programmamakers, presentatoren en hun gasten? Een willekeurige avond levert het bewijs: Cisca Dresselhuys kan haar strijdbijl nog niet begraven.

Het begon vrij onschuldig met Bram Moszkowicz bij RTL Boulevard. Bram wordt uitgenodigd om misdaadzaken toe te lichten. Maar na een weinig verhullend item over ‘de lingerieshow van het jaar’ wil hij van presentatoren Daphne Deckers en Froukje de Both weten hoe hij aan kaartjes kan komen. „Ik zit met twee prachtige dames aan tafel en krijg dan ook nog eens dat onderwerp voorgeschoteld”, sipt hij. Deckers had het al opgemerkt: Bram is van slag.

In Het mooiste meisje van de klas gedraagt presentator Jaap Jongbloed zich als de pubers die ooit streden om de vrouwen waar het in zijn programma allemaal om draait. Nogal onbeholpen vuurt hij vragen op de (voormalige) schoonheden af. ‘De beeldschone Puck deelde de lakens uit op school’, meldt de voice-over. ‘Mooie, hardwerkende Puck gaat door het vuur voor haar familie.’ Een oud-klasgenoot vertelt dat Puck ‘goede vormingen had voor haar leeftijd’. Een ander: ‘Het was leuk om mee rond te lopen’.

Jort Kelder kan er ook wat van, al blijft het bij hem tongue in cheek. In Hoe Heurt Het Eigenlijk?, een programma over etiquette, worden veelvuldig vrouwenbenen, -billen en -borsten in beeld gebracht. „Doen mannen meer hun best voor een mooie vrouw dan voor een minder mooi exemplaar”, wil hij van twee blondines weten. Ja, knikken ze. Een lid van het Amsterdamse studentenkoor heeft het over zijn ‘leuke knor’, waar hij zijn vriendin bedoelt.

En dan Pauw en Witteman, waar de arrestatie van Gu Kailai ter sprake komt. Gu Kailai is de echtgenote van Bo Xilai, een hoge Chinese politicus. Zij kreeg afgelopen voorjaar een voorwaardelijke doodstraf voor de moord op een Britse zakenman. Haar man ontliep vervolging, omdat Gu Kailai alle verantwoordelijkheid op zich wilde nemen. Als de redactie beelden van de kleine Chinese in de rechtszaal toont, buigt econoom Rick van der Ploeg zich voorover. „Waar vind je nog zo’n vrouw hè”, vraagt hij zich af.

Deze week vervangt redacteur Danielle Pinedo tv-recensent Hans Beerekamp

    • Danielle Pinedo