Badr Hari voorlopig op vrije voeten

Verdachte Badr Hari in de rechtbank tijdens de pro-formazitting. Foto ANP / Aloys Oosterwijk
Verdachte Badr Hari in de rechtbank tijdens de pro-formazitting. Foto ANP / Aloys Oosterwijk

De rechter in Amsterdam heeft zojuist bekendgemaakt dat de omstreden kickbokser Badr Hari zijn proces in vrijheid mag afwachten. De rechters vinden niet dat er sprake is van vluchtgevaar, mede omdat hij voor zijn werk veel moet reizen. Ook de kans op herhaling weegt voor de rechters minder dan zwaar dan het OM had gewild. Daarover bericht persbureau Novum.

Het OM zei over de geweldsdelicten dat bij Hari sprake is van een ‘bekend patroon’ van grof geweld. Slachtoffers durven uit angst geen verklaring af te leggen, aldus justitie. Hari is weliswaar vrij, maar van de rechter mag hij zich niet vertonen in horecagelegenheden. Ook contact zoeken met getuigen en slachtoffers is hem verboden.

Eerder vanmiddag bood de 27-jarige vechtsporter zijn ‘oprechte en welgemeende’ excuses aan voor het mishandelen van zakenman Koen Everink tijdens Sensation. “Dat had nooit mogen gebeuren”, zei hij bij een pro formazitting in de Amsterdamse rechtbank. Everink raakte door de mishandeling ernstig verwond en liep zwaar been- en gezichtsletsel op.

Hari zei vanmiddag goed na te hebben gedacht over zijn handelingen en trachtte de rechter ervan te overtuigen geleerd te hebben van zijn fouten. Hari:

“Ik heb lang en goed kunnen nadenken. Ik vraag om een laatste kans. U ziet me echt nooit meer hier.”

Al sinds juli vast - aangeklaagd voor negen zaken

Badr Hari zit sinds eind juli in de cel. Hij gaf zichzelf aan bij de politie nadat hij werd gezocht voor mishandeling van Everink tijdens dancefeest Sensation in de Amsterdam Arena. Volgens het OM nam Badr Hari willens en wetens het risico dat Everink zou overlijden en heeft hem daarom aangeklaagd voor poging tot doodslag. Daarnaast wordt Hari beschuldigd van acht andere zaken.

Hari’s advocaat Bénédicte Ficq voerde vorige week aan dat haar cliënt slachtoffer is van een mediaproces. Hij werd neergezet als monster, psychopaat en butcher, aldus de raadsvrouw. Hari zei vandaag zelf dat hij is geschrokken van de ‘volkshetze’ tegen hem. Bij de zitting betoogde het OM vandaag dat Hari een eerlijk proces krijgt. Publiciteit is onvermijdelijk, is de conclusie van justitie.