Alternatieven voor zorgplan dit weekend doorberekend

PvdA-leider Diederik Samsom staat voor de deur van het ministerie van Algemene Zaken de pers te woord na het nieuwe overleg tussen PvdA en VVD over de problemen rond de zorgpremie.
PvdA-leider Diederik Samsom staat voor de deur van het ministerie van Algemene Zaken de pers te woord na het nieuwe overleg tussen PvdA en VVD over de problemen rond de zorgpremie. Foto ANP / Robin Utrecht

Nu het zorgplan van VVD en PvdA van tafel is, zoals NRC Handelsblad vanmiddag meldde op basis van Haagse bronnen, worden er dit weekend verschillende alternatieven doorgerekend. Pas daarna spreken de partijen verder, zo laten fractieleiders Halbe Zijlstra (VVD) en Diederik Samsom (PvdA) weten.

Over de alternatieven is nog niets bekend. Maandag wordt meer duidelijkheid verwacht, zei Samsom:

“Het zal duidelijk zijn dat een oplossing moet worden gevonden binnen de kaders van het regeerakkoord. Dat betekent dat de begroting op orde moet, inkomensverschillen moeten worden verkleind en de economie moet worden versterkt. De afgelopen week hebben we gezien dat een van de partijen erg veel moeite heeft met een van de maatregelen in het regeerakkoord. Een stabiele coalitie hoort elkaar dan te hulp te schieten.”

PvdA wil nivelleren, VVD saneren

Het kabinet heeft vandaag over alternatieven voor het omstreden zorgplan vergaderd, nadat bewindslieden gisteren een spoedoverleg voerden. Er is verder dus nog niets over de inhoud bekend, maar verwacht wordt dat de nivellering nu wordt doorgevoerd via de inkomstenbelasting. Dat kan op verschillende manieren, schrijft onze politiek redacteur Derk Stokmans vandaag in NRC Handelsblad:

“Op tafel liggen onder meer mogelijkheden om de belastingtarieven te verhogen of de belastingschijven te verkorten, alsmede andere ingrepen die de belastingdruk voor lagere inkomens verkleinen ten opzichte van hogere inkomens.”

Volgens Stokmans houden beide partijen rekening met elkaars politieke doelstellingen: voor de PvdA is dat nivelleren, voor de VVD is dat de overheidsfinanciën saneren.

VVD en PvdA vanmiddag fractieoverleg

De VVD-fractie is vanmiddag om 14.00 uur bijeengekomen om te praten over de ontwikkelingen rondom de inkomensafhankelijke zorgpremie en het grote verzet daartegen binnen de partij. Die wordt nu dus mogelijk vervangen door een systeem waarbij nivellering wordt bereikt via de inkomstenbelastingen.

De PvdA-fractie komt om 14.45 uur eveneens bijeen. Samsom zei dat wordt gezocht naar een oplossing voor de ontstane problemen en benadrukte tegenover persbureau Novum dat er “nog steeds” moet worden “genivelleerd”. Vice-premier en minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher sloot zich hierbij aan.

‘Oplossing hangt af van resultaten’

Fractievoorzitter Halbe Zijlstra (VVD) zei dat het overleg “in goede sfeer” verloopt:

“VVD en PvdA zijn in gesprek over de ontstane situatie en we kijken of we daar oplossingen voor kunnen vinden. We laten op dit moment mogelijke oplossingen doorberekenen. Dat wachten we rustig af. Of er een oplossing is, hangt af van of er goede resultaten geboekt kunnen worden.”