Alternatief plan zorgpremie: belastingverlaging geschrapt

Premier Mark Rutte verlaat vrijdagmiddag het ministerie van Algemene Zaken. Foto ANP/Phil Nijhuis

Een alternatief plan dat het kabinet heeft aangedragen voor de inkomensafhankelijke zorgpremie is bekend, zo melden Haagse bronnen vanavond tegenover politiek redacteur Derk Stokmans. Dit plan behelst een belastingverhoging in de tweede en derde schijf, in plaats van de verlaging uit het opengebroken akkoord.

Het alternatieve plan behelst volgens de bronnen onder anderen de volgende maatregelen:

“De variant die nu wordt doorberekend gaat uit van een verhoging van een arbeidskorting met enkele honderden euro’s, die overigens voor inkomens boven de 60.000 euro wordt afgebouwd.

Ook worden de tarieven van de tweede en derde belastingschijf tussen de twee en vier procent hoger. Dat betekent dat deze stijgen naar een tarief tussen de 44 en 46 procent, hoe hoog precies is nog niet duidelijk.

De zorgtoeslag blijft intact, net als de eerder afgesproken beperking van de hypotheekrenteaftrek.”

Volgens Stokmans is dit plan het meest waarschijnlijke alternatief voor de inkomensafhankelijke zorgpremies:

“Het feit dat dit voorstel nu wordt doorberekend duidt aan dat dit plan wordt beschouwd als belangrijkste mogelijkheid om een alternatief voor de zorgpremie te bieden.”

Alternatieven dit weekend doorberekend

Nu het zorgplan van VVD en PvdA van tafel is, zoals NRC Handelsblad vanmiddag meldde, worden er dit weekend verschillende alternatieven doorgerekend, zo verklaarden fractieleider Halbe Zijlstra en Diederik Samsom vanmiddag.

Het kabinet heeft vanmiddag over alternatieven voor het omstreden zorgplan vergaderd, nadat bewindslieden gisteren een spoedoverleg voerden. Derk Stokmans schreef vandaag in NRC Handelsblad dat de verwachting is dat de nivellering nu wordt doorgevoerd via de inkomstenbelasting, maar dat kan op verschillende manieren gebeuren:

“Op tafel liggen onder meer mogelijkheden om de belastingtarieven te verhogen of de belastingschijven te verkorten, alsmede andere ingrepen die de belastingdruk voor lagere inkomens verkleinen ten opzichte van hogere inkomens.”

    • Annemarie Coevert