Voormalig cliënt klaagt Moszkowicz aan

AMSTERDAM - Advocaat Bram Moszkowicz maakt zijn opwachting voor de Raad van Discipline, de tuchtrechter voor de advocatuur. Hij staat terecht, omdat hij volgens de Orde van Advocaten strafrechter Marcel van Oosten heeft beledigd. ANP BAS CZERWINSKI
AMSTERDAM - Advocaat Bram Moszkowicz maakt zijn opwachting voor de Raad van Discipline, de tuchtrechter voor de advocatuur. Hij staat terecht, omdat hij volgens de Orde van Advocaten strafrechter Marcel van Oosten heeft beledigd. ANP BAS CZERWINSKI

Een voormalig cliënt van Bram Moszkowicz heeft aangifte tegen de strafpleiter gedaan wegens verduistering, oplichting en valsheid in geschrifte. Dat heeft de huidige advocaat van de man laten weten.

De man is één van de vijf klagers wiens klacht tegen advocaat Moskowicz recent door de raad van discipline in Amsterdam gegrond werd verklaard. De man, die op dit moment vastzit in de gevangenis in Veenhuizen, betaalde in september en oktober 2008 in totaal 60.000 euro aan Moszkowicz voor zijn verdediging. Dat geld werd overhandigd door een vriend van de man. Hij kreeg van Moszkowicz geen kwitantie voor de betaling.

Cliënt vroeg twee jaar geleden al om opheldering

In september 2010 en januari 2011 vroeg de cliënt Moszkowicz om opheldering over de gemaakte kosten. Die kreeg hij niet, waarna hij een klacht bij de deken indiende. Na aandringen van de deken kreeg de cliënt in september 2011 een urenspecificatie en declaratie van Moszkowicz. Het bedrag kwam uit op ruim 40.000 euro. De cliënt vroeg vervolgens meerdere keren het restant van 20.000 euro terug, maar heeft dat tot op heden niet ontvangen.

Ook kloppen volgens de cliënt twee kwitanties niet en daarom doet hij ook aangifte van valsheid in geschrifte. De urenspecificatie klopt volgens de man ook niet. Moszkowicz heeft reistijd naar en een bespreking in de gevangenis van Veenhuizen opgegeven, terwijl hij daar volgens de cliënt die dag helemaal niet geweest is. De man zegt dat te kunnen aantonen met een brief van de gevangenisdirecteur waarin staat dat Moszkowicz noch een kantoorgenoot die dag bij de man op bezoek is geweest.

Uit ambt gezet

Moszkowicz werd anderhalve week geleden door de tuchtrechter uit het ambt van advocaat gezet omdat hij “stelselmatig” diverse regels had overtreden, de belangen van cliënten “ernstig verwaarloosde” en zich aan het “wettelijk toezicht onttrok”. De tuchtrechter achtte het toen niet langer verantwoord dat de bekende advocaat nog langer zijn vak zou uitoefenen en schrapte hem van het tableau.

De maatregel volgde op klachten van de deken van de Orde van Advocaten en klachten van vijf ex-cliënten. Deken Germ Kemper was een onderzoek begonnen naar Moszkowicz na een publicatie in NRC Handelsblad in juli 2011 waarin stond dat de strafpleiter voor meer dan één miljoen euro belasting had ontdoken. Na onderzoek concludeerde Kemper dat Moszkowicz al jaren een “schimmige” en wanordelijke boekhouding voert.

Daarnaast hadden diverse cliënten klachten ingediend tegen Moszkowicz. Ze moesten de advocaat grote sommen contant geld betalen, maar daarvoor kregen ze in veel gevallen geen urenspecificatie. Ook kwam Moszkowicz zelf vaak niet opdagen bij de behandeling van hun zaak. De Raad van Discipline achtte alle klachten gegrond.

Klachten komen na publicaties over conflict met fiscus

Bram Moszkowicz was niet bereikbaar voor commentaar op de aangifte door de voormalig cliënt van hem. Eerder zei hij op televisie dat klachten door de tuchtrechter zijn verklaard niet betekent dat ze ook kloppen. Ook zei hij dat de klachten pas tegen hem werden ingediend na publicaties over zijn conflict met de fiscus.
De advocaat van de man die nu aangifte heeft gedaan schrijft in een persbericht overigens dat zijn cliënt al daarvoor bij de deken een klacht had ingediend.

    • Tom Kreling