Van der Laan: tentenkamp moet weg uit Osdorp

Burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan (PvdA) is van plan de demonstratie van uitgeprocedeerde asielzoekers in Amsterdam-Osdorp te beëindigen.

Amsterdam. Amsterdam wil het tentenkamp van asielzoekers in de wijk Osdorp weg hebben. Over hoe dat moet gaan gebeuren, beraadt burgemeester Van der Laan zich nog. De situatie heeft volgens hem „zijn grenzen bereikt”.

Van der Laan schrijft dit in een brief aan de gemeenteraad. Het tentenkamp staat er sinds het najaar. De uitgeprocedeerde asielzoekers, afkomstig uit onder meer Somalië en Soedan zeggen dat de situatie in hun thuisland niet veilig genoeg is om terug te keren.

De afgelopen tijd groeide het kamp uit zijn voegen. Begin oktober overnachtten er nog 38 mensen, een paar weken later waren dat er zestig en eind oktober 93. Dinsdag werden er 81 personen geteld.

Van der Laan liet eerder weten dat het kamp hooguit zestig mensen mag herbergen, onder meer vanwege de overlast voor de buurt en het risico op infectieziekten.

Eerder deze week meldde de nieuw opgerichte Stichting Vluchtelingen van de Straat, een initiatief van onder meer Amsterdamse kunstenaars, academici en architecten, dat de groep asielzoekers nieuw onderdak zou zoeken. De stichting zou op zoek zijn naar een gebouw. Hoeveel van de asielzoekers hier achter staan, is volgens Van der Laan onduidelijk.

Van der Laan praat vandaag met de gemeenteraad over de kwestie. Novum