Topoverleg van VVD en PvdA om zorgpremie - nog geen uitsluitsel

Mark Rutte en Diederik Samsom op archiefbeeld. Foto ANP / Evert-Jan Daniels
Mark Rutte en Diederik Samsom op archiefbeeld. Foto ANP / Evert-Jan Daniels Mark Rutte en Diederik Samsom op archiefbeeld. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

In het Torentje vond vanavond een topoverleg plaats tussen de VVD en de PvdA om naar alternatieven te zoeken voor de omstreden inkomensafhankelijke zorgpremie. De PvdA is bereid mee te zoeken naar een oplossing die de pijn bij de VVD-achterban moet verzachten.

Het overleg tussen de fractieleiders Zijlstra en Samsom, premier Rutte en de ministers Asscher, Dijsselbloem en Schippers, duurde ruim drie uur. Samsom, Asscher, Weekers en Zijlstra verlieten even voor 23.00 uur het Torentje. Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) gingen een uur eerder al weg.

Samsom: gesproken over politieke actualiteit

Samsom en Zijlstra deden bij vertrek geen mededelingen aan de pers. Samsom wilde alleen kwijt dat er “is gesproken over de politieke actualiteit”.

NOS-verslaggever Ron Fresen:

Twitter avatar ronfresen Ron Fresen Bronnen melden: vanavond nog geen uitkomst #Topoverleg #zorgpremie
Of in ieder geval nog geen rijp voor buitenwacht, kan ook

Onrust rond zorgplannen

Er is de afgelopen week grote onrust ontstaan over de manier waarop het nieuwe kabinet zorgpremies inkomensafhankelijk maakt. Bij inkomens tussen de 50.000 en 75.000 euro leidt dit tot scherpe koopkrachtdalingen. Omdat de laatste dagen allerlei cijfers de ronde gingen, zag zelfs het Centraal Planbureau zichzelf genoodzaakt om vandaag met een aanvullende notitie te komen in reactie op de onduidelijkheid die is ontstaan over de koopkrachteffecten.

VVD-bestuurders willen af van zorgplan

Van de VVD-bestuurders kan 40 procent “absoluut niet” leven met de inkomensafhankelijke zorgpremie en 30 procent ziet deze maatregel liever niet. Zo bleek gisteren uit een representatieve enquête van NRC Handelsblad en OverheidinNederland.nl onder alle VVD-bestuurders.

Ministerie berekende koopkracht voor verschillende groepen

Gisteren presenteerde het ministerie van Sociale Zaken de koopkrachtgevolgen van het regeerakkoord. Het ministerie heeft voor achttien groepen Nederlanders berekend hoeveel zij er maandelijks op voor- of achteruitgaan. Het gaat om de effecten over de gehele kabinetsperiode (2013-2017). Minister Asscher benadrukt dat de koopkrachtplaatjes onzeker zijn, omdat alles afhangt van hoe de economie zich de komende jaren ontwikkelt.