Tanja Nijmeijer toont zich in Cuba

De Nederlandse FARC-strijder Tanja Nijmeijer heeft voor het eerst de media te woord gestaan. Nijmeijer hield samen met andere leden van de Colombiaanse guerrillabeweging een persconferentie in de Cubaanse hoofdstad Havana, waar ze maandag aankwam voor vredesbesprekingen.

Nijmeijer zei dat de delegatie van de FARC al het mogelijke zal doen om vrede te bereiken met de Colombiaanse regering, na bijna vijftig jaar gewapend conflict. De persconferentie werd dinsdag gehouden op de redactie van het Cubaanse staatspersbureau Prensa Latina. Aanvankelijk waren er alleen foto’s van de bijeenkomst beschikbaar. Gisteren zond de Venezolaanse televisie opnamen uit.

Nijmeijer (34) is door de FARC aangewezen als perswoordvoerder. Ook zit ze volgens de rebellen aan tafel bij de onderhandelingen met de delegatie van de Colombiaanse regering. Volgende week donderdag gaan de gesprekken officieel verder, nadat het proces vorige maand officieel werd geopend met een persconferentie in Oslo. Nijmeijer kon daar niet bij zijn omdat er nog een arrestatiebevel tegen haar uit stond.

De hispanologe uit Denekamp werd in 2002 lid van de FARC, nadat ze tijdens een verblijf in Colombia in contact kwam met de beweging. De FARC werd in 1964 opgericht om te vechten voor gelijkheid op het Colombiaanse platteland. Hun marxistische ideologie wordt overschaduwd door criminele activiteiten.

Nijmeijers ouders hebben haar dinsdagavond kort gesproken per telefoon. Het was het eerste contact met hun dochter in zeven jaar. Dat bevestigde een oom van Nijmeijer, Paul Olde Dubbelink, gisteren.

Het gesprek tussen Nijmeijer en haar ouders was kort en emotioneel, zei hij. Haar familie is van plan om binnenkort naar Cuba te reizen, maar de plannen zijn nog niet concreet. Haar moeder zag haar voor het laatst in 2005, toen ze Nijmeijer traceerde in de Colombiaanse jungle.