Siemens wil 6 miljard bezuinigen

De Duitse technologiegigant Siemens wil de komende twee jaar 6 miljard euro besparen om het hoofd te kunnen bieden aan economische tegenwind.

Op een persconferentie vanochtend in Berlijn zei bestuursvoorzitter Peter Löscher: „We gaan ervan uit dat 2013 een zeer moeilijk jaar wordt.” Hij wilde of kon niet zeggen hoeveel werkgelegenheid er eventueel verloren gaat door de grootste reorganisatie die hij sinds zijn aantreden in 2007 nu heeft ingezet.

„Beginpunt van dit fitnessprogramma is niet hoeveel banen er moeten worden geschrapt. Dat is een resultaat van ingrepen die per sector moeten worden bekeken.” Siemens telt ongeveer 360.000 werknemers wereldwijd. Die 130.000 arbeidsplaatsen in Duitsland zijn met een baangarantie beschermd.

Uit de vanochtend gepresenteerde jaarcijfers (Siemens’ boekjaar loopt van oktober tot en met september) blijkt dat het concern over 2011/2012 5,2 miljard euro winst heeft gemaakt. De orders liepen vergeleken met het voorjaar met 10 procent terug. Löscher erkende dat het „het afgelopen jaar niet overal is gelukt beter te zijn dan de concurrentie”.

Op de vraag waarom hij het jaar waarin Siemens een van de beste resultaten ooit behaald heeft, slechts betitelde als „zeer ordentelijk” zei Loescher: „Als alles goed was gegaan had dit een jaar kunnen zijn dat werkelijk uitmuntende resultaten had opgeleverd. Maar we hebben helaas kansen laten liggen.”

Siemens wil sectoren die te weinig winst genereren afstoten. Vorige maand kondigde het bedrijf aan te stoppen met zonne-energie. Vanmorgen meldde Löscher dat Siemens ook uit ontziltingstechnologie stapt.