Securitas dumpt Spaanse klant

Bij Securitas, de een na grootste beveiliger ter wereld, verdwijnen 400 banen. ‘Met bewaken alleen verdien je niets.’

In Spanje stopt het Zweedse beveiligingsconcern Securitas de dienstverlening aan sommige klanten. Het bedrijf heeft er geen vertrouwen meer in dat die gaan betalen. „Het vergt heel wat moed van onze regiomanagers om op zulke klanten af te stappen”, zei topman Alf Göransson gisterenmiddag tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers in Stockholm.

Bij Spaanse klanten die Securitas wel betalen, duurt dat in „het gunstigste scenario” honderd dagen, voegde hij er aan toe.

De slechte marktomstandigheden in Spanje, maar ook in Portugal, Frankrijk en in de Verenigde Staten blijven het bedrijfsresultaat van het beveiligingsbedrijf drukken. Tussen januari en september daalde de omzet 6 procent tot 5,8 miljard euro en de winst met 10 procent tot 133 miljoen euro. Het is het zevende kwartaal achtereen dat de omzet van Securitas krimpt. De organische groei is dit jaar teruggevallen tot nul, in vergelijking met 4 procent in dezelfde periode vorig jaar.

Securitas is actief in ruim vijftig landen en had eind vorig jaar 316.000 werknemers, van wie driekwart in Europa en Noord-Amerika werkt. Daarmee is Securitas na het Deense G4S, dat twee keer zoveel personeel heeft, het grootste beveilingingsconcern ter wereld. Naast permanente bewaking van vliegvelden tot hotels biedt het bedrijf onder meer patrouillediensten, monitorbewaking en (technisch) veiligheidsadvies. „Met bewaking alleen kun je bijna niets meer verdienen”, zei Göransson. In Nederland is Securitas sinds 2000 actief.

Het aandeel Securitas op de beurs in Zweden daalde gisteren niet na de bekendmaking van de cijfers, maar sloot 0,7 procent hoger op ruim 48,80 euro. Het beveilingsconcern had de pijn op de beurs al genomen door medio oktober een bezuinigingsoperatie in Europa en Noord-Amerika aan te kondigen. Securitas wil vanaf 2013 circa 35 miljoen euro per jaar bezuinigen en een reorganisatie van 42 miljoen euro doorvoeren. In Spanje wordt ruim 8 miljoen euro extra bezuinigd, zei Göransson gisteren. In totaal verdwijnen er 400 banen in het midden- en hogere segment van het bedrijf.

Naast Spanje heeft Göransson ook zorgen over Frankrijk. Door de felle concurrentie in Frankrijk verloor Securitas dit jaar tot nu toe 6 procent aan omzet in vergelijking met 2011. Wel maakt het bedrijf nog winst in Frankrijk, maar hoeveel is niet bekend gemaakt. „Er is één voordeel”, zei Göransson tot twee keer toe. „In Frankrijk staat 70 procent van de beveiligers in het rood; ze maken verlies. Vroeg of laat moet een aantal opgeven of omvallen.”