Schadefonds behandelt mogelijk claims in zaak-Haren

Het Openbaar Ministerie (OM) bepleit een apart potje bij het Schadefonds Geweldsmisdrijven voor de rellen in Haren. Daaruit kunnen gedupeerden van het uit de hand gelopen Facebookfeest in het Groningse dorp geld terugkrijgen voor schade die zij hebben geleden door de ongeregeldheden op 21 september.

Dat meldde de advocaat-generaal vanochtend bij het gerechtshof in Leeuwarden. Daar dient het hoger beroep dat justitie had ingesteld na het oordeel van de rechtbank in Groningen. Die legde zo’n vijftien relschoppers cel- en werkstraffen op, maar niet het betalen van een bijdrage aan het speciale schadefonds.

De aparte status voor de zaak-Haren is nodig omdat het schadefonds normaal gesproken alleen uitkeert aan slachtoffers die ernstig en lichamelijk letsel hebben opgelopen. Het fonds is bereid een apart potje te beheren.

Als het hof de eis overneemt, zal justitie de schade ook verhalen op de andere veroordeelden. Het OM eist van meerderjarige daders 500 euro en van minderjarigen 250. Over twee weken doet het gerechtshof uitspraak.

Een 20-jarige relschopper uit Baarle-Nassau diende vandaag bij het gerechtshof als ‘proefpersoon’. De student, in opleiding als beveiliger, gooide op 21 september een lege bierkrat naar de Mobiele Eenheid. De politierechter uit Groningen legde hem begin oktober alleen een werkstraf op van zestig uur wegens openbare geweldpleging en wees een bijdrage aan het schadefonds af. Een week later wees de kinderrechter die eis in zaken tegen minderjarigen wel toe.

Naast de bijdrage aan het schadefonds vroeg het OM het hof ook opnieuw een schadevergoeding toe te kennen aan drie agenten. Zij hebben verwondingen opgelopen, onder meer aan hun benen, en een van raakte gewond door een vuurwerkbom. Ze willen een schadevergoeding van vierhonderd euro per persoon.