Rouvoet: nieuwe zorgpremies in strijd met Europese regels

André Rouvoet. Foto NRC / Roel Rozenburg

De manier waarop het nieuwe kabinet zorgpremies inkomensafhankelijk maakt is in strijd met Europese regelgeving. Dat meldt André Rouvoet, voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland, vanochtend tijdens de uitzending van het radioprogramma Goedemorgen Nederland.

Rouvoet stelt dat de nivellering die het kabinet voor ogen heeft, niet wordt toegestaan door de Europes Unie:

“Zorgverzekeraars zijn private ondernemers, en met de nieuwe regeling zal 85 procent van de inkomsten uit belastingen komen. Dat zal door Brussel worden gezien als staatssteun en dat mag niet.”

Het inkomensafhankelijk maken van de zorgpremie is een omstreden onderdeel van het nieuwe regeerakkoord. Binnen de VVD wil het merendeel van het plan af. Bijna 80 procent van deze VVD’ers maakt zich zorgen over de onrust in de partij naar aanleiding van het plan. Ook de Eerste Kamerfractie van de VVD legt zich niet zomaar neer bij een van de belangrijkste afspraken uit het nieuwe regeerakkoord van VVD en PvdA.

Ook de oppositie reageerde zeer kritisch op de stijging van de premie. Zoals Sybrand van Haersma Buma (CDA) zei: “De middengroepen gaan betalen, de zorg wordt er niet beter op en de werkgelegenheid wordt zo kapot gemaakt.”

De hogere zorgpremies worden volgens Rutte deels gecompenseerd door een hogere arbeidskorting van 500 euro voor werkenden en lagere belastingtarieven. Het CPB heeft dat volgens hem uitvoerig en goed berekend. “Dit koopkrachtbeeld had de VVD niet in zijn programma staan. Maar ik vind het acceptabel.”

    • Annemarie Coevert