Reparatie Nijmeegse centrale gaat nog weken duren

Bij energieleverancier Electrabel in Nijmegen is donderdag ochtend vroeg een explosie geweest. ANP KOEN VAN WEEL Schade aan de centrale van energieleverancier Electrabel in Nijmegen, waar een explosie is geweest. Er zijn veel ramen gesneuveld en een deel van een muur is weggeslagen. Foto ANP / Koen van Weel

De reparatie van de vanochtend ontplofte elektriciteitscentrale van Electrabel in Nijmegen gaat nog weken in beslag nemen. Het is nog te vroeg om de precieze omvang van de schade in kaart te brengen. Dat laat een woordvoerder van het bedrijf weten, zo meldt persdienst Novum.

Electrabel, de technische recherche en de Onderzoeksraad voor Veiligheid hebben een onderzoek ingesteld naar de oorzaak van de ontploffing, waarbij overigens geen gewonden vielen.

De explosie vond rond 07.00 uur plaats toen een stoompijp bij een ketel in de centrale kapot ging. De stoom die daaruit kwam veroorzaakte grote schade en zorgde ervoor dat een deel van de gevel en het dak van het gebouw in het westen van Nijmegen werd weggeblazen. De ontsnappende stoom veroorzaakte een hard suizend geluid, dat kilometers verderop te horen was.

Op het moment van de explosie waren zeven medewerkers van Electrabel in een ruimte in de buurt van de stoompijp aanwezig. Zij bleven ongedeerd.

Aanvankelijk werd geadviseerd om ramen en deuren gesloten te houden en niet naar buiten te gaan. Dat advies werd even voor 09.00 uur weer ingetrokken. Bij de explosie zijn geen giftige stoffen vrijgekomen, bleek na metingen.

Stukjes steenwol die door de ontploffing in delen van Nijmegen terechtkwamen zijn evenmin gevaarlijk. Buiten het gebied van Electrabel kwam geen asbest vrij, of dit wel het geval was op het terrein zelf wordt onderzocht, meldt de zegsman. Naar verwachting neemt het onderzoek naar de oorzaak van de explosie enkele dagen in beslag.

De gemeente wees Omroep Gelderland tijdens het incident aan als calamiteitenzender. De zender uitte donderdagmiddag kritiek op gemeente en politie. Er zou onvoldoende informatie zijn gegeven en door de grote toestroom bezoekers raakte de website overbelast. Regionale omroepen zijn verplicht mee te werken als ze worden aangewezen als calamiteitenzender.

    • Marije Willems