Raad Rotterdam redt het Hofpleintheater

Theater Hofplein wordt gered met een half miljoen extra subsidie. Dat gaat ten koste van de multiculturele stichting Kosmopolis, die alle subsidie verliest. Dat wordt vanavond duidelijk bij de behandeling van de cultuurbegroting in de Rotterdamse gemeenteraad.

Uit een rondgang langs gemeenteraadsfracties blijkt dat de bezuinigingsplannen van wethouder Antoinette Laan (Cultuur, VVD) op diverse punten worden gewijzigd. Zo wil een meerderheid van de raad meer geld voor Theater Hofplein. Oorspronkelijk werd het theater met 38 procent gekort tot 1,1 miljoen euro en zou moeten sluiten. Van Leefbaar Rotterdam en PvdA krijgt Hofplein jaarlijks een half miljoen euro erbij. Kunstpodium Worm, ook met sluiting bedreigd, krijgt op voorstel van D66 200.000 euro extra. Voor de Popunie is per jaar 300.000 euro vrijgemaakt en het Scapino Ballet krijgt 140.000 euro per jaar extra. Daarnaast lijkt theatergroep Bonheur het te gaan redden. Het gezelschap sneuvelde in de plannen van wethouder Laan, maar de gemeenteraad is bereid een subsidie van 300.000 euro te verlenen als Bonheur de eigen inkomsten weet te verdubbelen.

Het meeste geld wordt gehaald bij Kosmopolis, een stichting die de integratie wil bevorderen via kunst en debat. „Elitair gefreubel”, volgens raadslid Anton Molenaar (Leefbaar Rotterdam). Kosmopolis kreeg eerder wel een positieve beoordeling van de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur.

De subsidie voor debatcentrum De Unie stopt, omdat de raad vindt dat het centrum op termijn moet samengaan met debatplatform Armenius.

Richard Moti (PvdA) zegt dat hij tevreden is over het resultaat. „We bezuinigen fors, maar van de grote steden geeft Rotterdam per hoofd van de bevolking nog altijd het meeste uit aan cultuur. We hoeven ons niet te schamen.” Jos Verveen (D66) is blij dat beeldbepalende kunstinstellingen zoals Museum Boijmans Van Beuningen en het Filmfestival „beperkt” worden gekort en dat de popsector overeind blijft.

    • Andreas Kouwenhoven