Publicatie ‘romandebuut’ Hella S. Haasse

Volgend jaar verschijnt de roman die de vorig jaar overleden schrijfster Hella S. Haasse in 1947 schreef. Een jaar voor Oeroeg, wat wordt gezien als Haasses debuutroman. Dat laat haar uitgever Querido weten.

Haasses ‘officiële’ debuutroman, Kleren maken de vrouw, werd nooit gerekend tot het literaire werk van Haasse omdat het in opdracht is geschreven. Haasse schreef het boek voor uitgever Allert de Lange, die het publiceerde in zijn reeks ‘Carriere-boeken’.

In Kleren maken de vrouw staat Reina centraal die met haar vriendin Abbie op kamers woont in Amsterdam. Zij volgen beiden een mode-opleiding. Querido omschrijft de roman als zijnde een verhaal ‘over jonge vrouwen die in de mode willen, over blinde ambitie, mooie modellen en dito jurken’.

Begin september van dit jaar verscheen er al een postume verhalenbundel van Haasse met daarin verloren geraakte verhalen die na haar dood opdoken in haar nalatenschap.

Haasse overleed op 29 september 2011 op 93-jarige leeftijd.

    • Roderick Nieuwenhuis