PSV zakt door de ondergrens bij AIK Solna, gelijkspel FC Twente

AIK's Nils-Eric Johansson (C) fights for the ball with PSV Eindhoven's Luciano Narsingh (L) and Stanislav Manolev during their Europa League Group F soccer match in Stockholm November 8, 2012. REUTERS/Jessica Gow/Scanpix Sweden (SWEDEN - Tags: SPORT SOCCER) SWEDEN OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN SWEDEN. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. NO COMMERCIAL SALES
AIK's Nils-Eric Johansson (C) fights for the ball with PSV Eindhoven's Luciano Narsingh (L) and Stanislav Manolev during their Europa League Group F soccer match in Stockholm November 8, 2012. REUTERS/Jessica Gow/Scanpix Sweden (SWEDEN - Tags: SPORT SOCCER) SWEDEN OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN SWEDEN. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. NO COMMERCIAL SALES Nils-Eric Johansson van AIK (midden) aan de bal. Foto Reuters / Jessica Gow

PSV heeft wederom een slecht resultaat behaald tegen AIK Solna in de Europa League. Na de 1-1 in Eindhoven ging de ploeg van Dick Advocaat donderdag zelfs onderuit. Op een zeer slecht veld in Zweden kroonde Mohamed Bangura zich al na twaalf minuten tot matchwinner: 1-0. FC Twente kwam thuis tegen Levante niet verder dan 0-0.

Door de zege komt AIK op gelijke hoogte met PSV. Beide ploegen hebben vier punten. Napoli, dat met 4-2 won van koploper Dnjpr Dnjpropetrovsk, verkleinde het gat met de Oekraïners tot drie punten. Dnjpr heeft negen punten. Napoli zes

Net als twee weken geleden in het Philips Stadion kwam AIK in de eerste helft op voorsprong. International Jetro Willems liet zich knullig uitspelen door Mohamed Bangura en zag vervolgens de spits via zijn been de bal prachtig in de verre hoek krullen.

Met de voorsprong op zak liet de thuisploeg PSV het spel maken. Het was ronduit armoedig wat de bezoekers daarmee deden. Zonder zijn complete middenveld, Ola Toivonen, Mark van Bommel en Kevin Strootman ontbraken allen door blessures, wist PSV nauwelijks uitgespeelde kansen te creëren. De enige goede kans van de eerste helft werd door de wederom flets spelende Georginio Wijnaldum om zeep geholpen.

In de tweede helft was het spel van PSV niet veel beter. Advocaat bracht de groeibriljanten Jürgen Locadia en Memphis Depay, maar enig effect sorteerde het nauwelijks. De grootste kans van het tweede bedrijf was zelfs voor AIK, maar Helgi Daníelsson raakte de lat. Aan de andere kant kwam Dries Mertens voor PSV in kansrijke positie ook niet te scoren.

Ook een opportunistische speelwijze in de slotfase kon een blamage voor de Eindhovenaren niet meer voorkomen.

In het andere groepsduel steeg Edinson Cavani tot grote hoogte. De spits uit Uruguay maakte alle vier de Napoli-goals in de 4-2 zege op Dnjpr Dnjpropetrovsk. Voor de bezoekers scoorden Artem Fedetskyy en Roman Zozulya.

Gelijkspel FC Twente

Ook de rol van FC Twente in Europa lijkt uitgespeeld. De koploper van de Eredivisie wist ook de vierde wedstrijd in de groepsfase van de Europa League niet om te zetten in winst en heeft zijn lot daarom niet meer in eigen hand. Ondanks het vele balbezit bleef Twente thuis tegen Levante steken op 0-0.

Achter Hannover 96, dat zich met een 3-2 zege op Helsingborgs IF plaatste voor de volgende ronde, strijdt Twente met Levante om de tweede plaats. De Spanjaarden hebben echter duidelijk de beste papieren. Twente mag in de laatste twee duels geen punt meer laten liggen en moet hopen dat Levante geen overwinning meer boekt.

Twente koesterde in de Grolsch Veste het balbezit, maar was aanvallend machteloos. Bovendien leek bij de schaarse kansen de scherpte te ontbreken. Luc Castaignos schrok toen Douglas hem knap vrij voor het doel zette. Robbert Schilder kopte op aangeven van Willem Janssen van dichtbij naast.

Na rust veranderde het spelbeeld nauwelijks en werden er opnieuw twee kansen om zeep geholpen. Roberto Rosales dwong doelman Keylor Navas tot een knappe redding, Douglas produceerde vrij voor het doel een wilde afzwaaier. Levante werd in de slotfase wat brutaler, kreeg zelfs een kans via invaller José Javier Barkero, maar was met een punt ook dik tevreden

Dit wedstrijdverslag is verzorgd door persdienst Novum.