Opinie

Onderonsje met Luns

Hetty Blok deelt haar zorgen met secretaris-generaal Luns.
Hetty Blok deelt haar zorgen met secretaris-generaal Luns.

Het had iets armoedigs. Op de dag dat RTL Boulevard bekendmaakte dat actrice, zangeres en cabaretière Hetty Blok was overleden, zond de NCRV na middernacht een documentaire over haar uit. Het ‘kijkcijferkanon avant la lettre’, zoals een fan haar noemde, kreeg een in memoriam op een tijdstip dat de meeste mensen slapen.

De reacties logen er niet om. Veel kijkers vroegen zich af waarom de NOS voorrang verleende aan het Champions Leagueduel tussen Celtic en FC Barcelona – twee buitenlandse clubs nota bene. „Geef mij maar een avond meezingen met zuster Klivia”, schreef iemand op Twitter.

Zelfs De wereld draait door, dat doorgaans uitgebreid stilstaat bij het overlijden van een (voormalig) ster, liet kansen liggen. Het rijke oeuvre van Blok werd in amper vijf minuten samengebald, waar voor het debat over de herverkiezing van Obama 20 waren uitgetrokken.

Gelukkig was er nog Best24, een ‘feelgoodkanaal’ dat de hoogtepunten uit de tv-geschiedenis uitzendt. Daar besloten ze de programmering kort na het nieuws over haar overlijden om te gooien. Dus geen Herexamen en Zeg ’ns Aaa maar een vijf uur lange hommage aan de actrice die in de jaren zestig miljoenen Nederlanders aan de buis gekluisterd hield als de zingende zuster Klivia in Ja Zuster, Nee Zuster.

Hoogtepunt was De Stem, een televisiedrama uit 1980 over een huisvrouw (Blok) die wordt gewaarschuwd door een stem in haar tv-toestel. De stem vraagt waarom zij altijd zo suffig voor het apparaat zit. Beseft zij niet dat er een gevaarlijke wapenwedloop gaande is? En wordt het geen tijd dat zij over haar eigen lot beslist? Verhef uw stem, maant de stem.

De stem opent deuren. Hij brengt haar in contact met Ruud Lubbers, toenmalig fractievoorzitter van het CDA, en Joseph Luns, secretaris-generaal van de NAVO. „We hebben genoeg kernwapens om de aarde vier keer te vernietigen”, houdt zij Luns voor. „Is één keer niet voldoende?” De twee praten aan de rand van een zwembad, want Luns is met vakantie.

Blok als politiek bewuste huisvrouw: het is weer eens wat anders dan een zingende zuster. Haar personage had gisteren moeiteloos kunnen aanschuiven bij Pauw & Witteman voor het debat over de onrust binnen de VVD.

Deze week vervangt redacteur Danielle Pinedo tv-recensent Hans Beerekamp