Obama als eerste leider VS in Birma

De Amerikaanse president Barack Obama zal op 19 november een bezoek brengen aan Birma. Dat heeft een Birmese functionaris vandaag bekendgemaakt. Het is de eerste keer dat een Amerikaanse president een bezoek brengt aan het land, dat lange tijd zeer geïsoleerd was.

Het bezoek wordt gezien als een aansporing voor de democratische omwenteling die Birma doormaakt onder president Thein Sein, die in maart vorig jaar aan de macht kwam na een halve eeuw van militair bewind.

De Verenigde Staten hebben dit jaar een deel van de sancties tegen Birma opgeschort na de democratische en economische hervormingen die Thein Sein heeft doorgevoerd.

Volgens de functionaris zal Obama een ontmoeting hebben met oppositieleider Aung San Suu Kyi en met regeringsfunctionarissen, onder wie Thein Sein. Eind 2011 was Hillary Clinton de eerste Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken die Birma in meer dan vijftig jaar bezocht.

Tijdens zijn reis naar Zuidoost-Azië bezoekt de Amerikaanse president niet alleen Birma, maar zal hij ook aanwezig zijn op de jaarlijkse top van Asean, de unie van landen in Zuidoost-Azië. Obama wil zich politiek en militair meer op deze economisch dynamische regio gaan richten . (AP, Reuters)