Mondriaan Fonds geeft nog één keer royaal

Zeventien instellingen die beeldende kunst presenteren of maken, krijgen voor hun activiteiten in de komende twee jaar 60.000 tot 200.000 euro van het Mondriaan Fonds op jaarbasis. Deze instellingen behoren niet tot de zogenoemde „basisinfrastructuur” en ontvangen daarom geen directe subsidie van het rijk. 39 instellingen vroegen om steun, in totaal 6,1 miljoen euro.

Het fonds, dat de „scherpe keuzes” afgelopen dinsdag bekendmaakte, mocht 3,6 miljoen euro verdelen, wat niet minder is dan in vorige jaren. Vanaf volgend jaar zal het fonds hieraan aanzienlijk minder mogen besteden: net meer dan twee miljoen euro. Dat heeft het vorige kabinet besloten. Het huidige kabinet is niet van plan die bezuiniging terug te draaien.

Tussen de ontvangende instellingen vallen een paar namen op, zoals het Rotterdamse De Player en het Instituto Buena Bisto (IBB) in Willemstad. De Player is een instituut dat met kleinschalige activiteiten het belang probeert te tonen van geluid in visuele kunsten. Het IBB op Curaçao probeert sinds 2006 hedendaagse kunst een plek op het eiland te geven. Het instituut kreeg al eerder geld van het fonds, legt een woordvoerder uit, en heeft sindsdien het vertrouwen allerminst beschaamd.

Afwezig is W139. Eerder verloor de Amsterdamse presentatie-instelling al de directe rijkssubsidie. In het persbericht dat W139 gisteren verstuurde, suggereert de instelling het geld niet meer te willen. „W139 ziet geen toekomst in het huidige kunstsysteem waarin kunstenaars wordt gevraagd om binnen bepaalde kaders te werken.” De expositieruimte gaat het anders doen. Zonder „name dropping” en met „kunst die nieuwe verbeelding brengt in plaats van betekenis vaststelt”.