Moederskindjes

Tussen alle klagers die nu hoogst verongelijkt vaststellen dat ze ‘erop achteruitgaan’, mis ik nog één groep bij wie ‘de rekening van de crisis eenzijdig wordt neergelegd’. Dat is ook niet vreemd, want die groep staat nu nog ergens in fietsenhokken te blowen of te tongzoenen: de toekomstige studenten.

Die moeten straks veel geld lenen om te mogen studeren, en ze krijgen een kortingskaart in plaats van een ov-jaarkaart. De nieuwe minister van Onderwijs, Jet Bussemaker (PvdA), ziet het probleem niet zo. Studenten moeten maar dichter bij hun opleiding gaan wonen, zei ze in het forenzenblaadje Spits. Ze had als rector in Amsterdam meegemaakt dat een student elke dag vanuit Vlissingen kwam. „Die had ook best wel naar bijvoorbeeld Middelburg kunnen gaan.”

Slimme zet, Jet. Zo los je in één moeite door ook de files op. Laat mensen wat dichter bij hun werk gaan wonen.

Toch zullen ze ‘op het departement’ wel geschrokken zijn. Jongens, wie kan Jet eventjes inwerken in de dossiers? Ze weet blijkbaar niet dat alle inspanning in het hoger onderwijs er de laatste jaren nu juist op gericht waren om het aantal opleidingen te verkleinen en landelijk te spreiden, zodat je nog maar in één stad Slavische talen, Chinees of musicologie kunt studeren. We wilden toch stimuleren dat studenten voor kwaliteit kiezen en opleidingen zich meer specialiseren? Begin 2011 was Halbe Zijlstra daar duidelijk in: „Uitgangspunten zijn: elke student op de juiste plek, elke instelling haar eigen profiel.”

Ook moet Jet nog even bijgepraat worden over de kamernood en de trend dat studenten steeds vaker thuis wonen. Vooral hbo-studenten: de helft daarvan woont thuis.

De scholieren van nu wonen straks nog meer thuis, want studeren wordt onbetaalbaar. Straks gaan we op Italië lijken, waar het heel gewoon is om tot je dertigste bij mamma te wonen. Mammoni, heten de onzelfstandige schepsels die dit oplevert: moederskindjes.

Het is laf en gemakkelijk om juist de toekomstige studenten zo hard aan te pakken. Die hoor je niet klagen. Die hebben andere vrijetijdsbestedingen dan het klagen over hun ‘koopkrachtplaatjes’.

    • Christiaan Weijts