Mike & Thomas keten in vette kerstparodie

Cabaret

Mike en Thomas Kerstrevue. Gezien 1/11, Leidse Schouwburg. Tournee t/m 26/12. ***

Bij het uitkomen van de schouwburg sneeuwt het. En staat er een kraampje met glühwein. De kerstgekte zet vroeg in dit jaar, met de Kerstrevue van Mike Boddé en Thomas van Luyn.

Met hun absurdistische nonsenstheater maakt het duo er net als in eerdere jaren een malle kerstshow van. Hun grote talent is dat ze volkomen de controle houden op het podium. Ook als ze boeren, woordspelige mopjes vertellen, vette kerstparodieën spelen en dwaas rijmende liedjes zingen, verliezen ze nooit het contact met het publiek. Het is keten met een reden.

Prettig voor de afwisseling is dat Mike en Thomas de show niet alleen dragen. Twee muzikanten spelen in witte engelenpakken met piemels als Fokke en Sukke. Babette van Veen doet een verveelde, geile ijskoningin – en ergens zit een verhaallijntje gestoken, waarin de mannen naar het Hoge Noorden reizen.

Vijf danseressen doen showdansjes en spelen de sledehonden. Het minst is de levende kerstboom, die te vaak mag demonstreren dat hij kan jongleren. Bovenal is er de 75-jarige Frits Lambrechts, die zich in een heerlijke rol als verteller door de voorstelling heen bromt en knort.

Het is een beetje van alles in deze revue, maar enkele geïnspireerde sketches van het duo zelf zorgen ervoor dat de lol niet in lolligheid wegzakt. Samen spelen ze in creatief nep-Zweeds hilarisch een journaal na, met Førry Mingølø. Apekool, maar gekruide apekool.