Los hoofdpijndossier op

None

Afgelopen maandag moet Jan Kees de Jager (CDA) zijn opvolger Jeroen Dijsselbloem (PvdA) als minister van Financiën mondeling hebben geïnformeerd over de beleidsopties van de overheid als grootaandeelhouder van de noodlijdende bank en verzekeraar SNS Reaal. Zo gaat dat met gevoelige onderwerpen bij de officiële overdracht van taken en bevoegdheden.

SNS Reaal kwam dinsdag met cijfers over het derde kwartaal die duiden op een verslechtering van zijn financiële positie en een mogelijk verdere achteruitgang in het lopende kwartaal.

De narigheid bij SNS Reaal weerspiegelt deels de aanhoudende malaise in de financiële wereld. Het banenverlies dat ING gisteren aankondigde, inclusief 1.350 bij verzekeraar Nationale-Nederlanden, onderstreept dat na de banken nu ook verzekeraars met de nieuwe realiteit botsen. De koopwoningcrisis betekent minder hypotheken en minder verzekeringen. Nationale-Nederlanden geldt door interne administratieve problemen al geruime tijd als een brekebeen. En de hele branche kampt met het vertrouwensverlies na de ‘woekerpolis’-onthullingen.

De verwachting van vakbondsbestuurders dat deze reorganisatie elders navolging zal vinden, is meer zekerheid dan prognose.

Voor SNS Reaal, dat zelf eerder al een reductie van 300 banen aankondigde, komen de brancheproblemen bovenop haar zelf aangekochte molensteen: de financiering van projectontwikkeling en vastgoed. SNS Reaal is voor de toezichthoudende Nederlandsche Bank en het ministerie van Financiën nu hét hoofdpijndossier. De financiële groep kreeg in de kredietcrisis van 2008 al 750 miljoen euro overheidssteun.

SNS is met 32,5 miljard euro spaargeld nummer vier op de bankenmarkt (na Rabobank, ABN Amro en ING). Hier staat het voortbestaan op het spel van een financiële groep die aanzienlijk groter is dan de Friesland Bank die dit jaar door de Rabobank werd gered. SNS Reaal hoopt zelf op zijn vroegst eind dit jaar een „allesomvattende oplossing” te vinden voor zijn vastgoedverliezen en zijn kapitaalpositie. De overheid is gezien de staatssteun in het overleg een dominante partij.

Concurrentie is een groot goed, maar het is de vraag hoe SNS Reaal nog een concurrerende partij kan blijven. Als privaat kapitaal hier kansen ziet: graag. Maar het heeft geen zin dat de overheid permanente steun geeft en zo een zwakke broeder op de been houdt.

Dan is het beter dat minister Dijsselbloem de nieuwe maatregelen gebruikt die De Jager na de kredietcrisis heeft ingevoerd om een noodlijdende bank beheerst uit de markt te nemen en op te doeken.