Kortkolom cultuur

Stephan Enter krijgt F. Bordewijk-prijs

Rotterdam. - De Jan Campert-Stichting heeft aan auteur Stephan Enter (1973) de F. Bordewijk-prijs 2012 toegekend. Hij krijgt de prijs voor zijn roman Grip, die de jury „een beklijvende roman met indringende psychologische portretten„ noemt. Wouter Godijn (1955) ontvangt van de stichting voor zijn bundel Hoe H.H. de wereld redde de Jan Campert-prijs 2012. Lucas Hüsgen (1960) krijgt voor Nazi te Venlo de tweejaarlijkse J. Greshoff-prijs voor beschouwend proza. Eerder kende de stichting al aan Joke van Leeuwen (1952) de Constantijn Huygens-prijs 2012 toe voor haar gehele oeuvre. De feestelijke prijsuitreiking vindt plaats op zondagmiddag 20 januari 2013 in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. (NRC)

Directeur DUS weg met vertrekpremie

Utrecht. - Zakelijk directeur Jelle Snijder van theatergezelschap De Utrechtse Spelen (DUS) – dat door extra steun van gemeente, provincie en Rijk overeind gehouden wordt – heeft bij zijn vertrek 35.000 euro meegekregen. Dat blijkt uit stukken die het Utrechtse college van b&w aan de gemeenteraad heeft gestuurd. DUS bouwde een schuld op van bijna twee miljoen euro. Deze is de afgelopen maanden opgelopen met 156.000 euro, vanwege het doorspelen van het stuk Rain man, de aanstelling van een nieuwe directeur en de vergoeding voor Snijder. Het Rijk zegde voor de komende vier jaar 6,1 miljoen euro subsidie toe, als de gemeente Utrecht een renteloze lening van 800.000 euro verleent. De verwachting is dat DUS in 2016 uit de schulden is. (NRC)

Auteur Jérôme Ferrari wint Prix Goncourt

Amsterdam. - Jérôme Ferrari (1968) heeft gisteren de Prix Goncourt gewonnen. Hij krijgt de prestigieuze Franse romanprijs voor Le Sermon sur la Chute de Rome. De roman gaat over twee vrienden die hun studie filosofie hebben opgegeven om op Corsica een bar te openen. De prijs bestaat uit een symbolisch bedrag van tien euro, maar levert de auteur vaak veel commercieel succes op. Traditiegetrouw maakte de Académie Goncourt de winnaar bekend in restaurant Drouant in Parijs. De belangrijke Prix Renaudot ging naar Scholastique Mukasonga voor haar debuutroman Notre-Dame du Nil. (Novum)

‘Dad’s Army’-acteur Clive Dunn overleden

Londen. - De Britse acteur Clive Dunn (1920), die korporaal Jack Jones speelde in de Britse televisieserie Dad’s Army (‘Daar komen de schutters’), is op 92-jarige leeftijd in Portugal overleden. De komische serie Dad’s Army was gebaseerd op de Home Guard, de burgerwacht, tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dunns personage Jack Jones, die eigenlijk slager was, riep vaak „don’t panic”. (Reuters)

Overdracht collectie Kasteel de Haar

Rotterdam. - De familie van Zuylen van Nijevelt van de Haar heeft gisteren de hele kunstcollectie van Kasteel de Haar verkocht aan de stichting die het kasteel als particulier museum beheert. Zo wil de familie voorkomen dat de collectie over de hele wereld verspreid raakt. De collectie bestaat uit onder meer tapijten, schilderijen, zilverwerk en livreien. De waarde wordt geschat op ruim 10 miljoen euro. (NRC)