Kortkolom buitenland

Aardbeving kost 48 levens in Guatemala

San Marcos. Zeker 48 mensen zijn gedood en tientallen verwond bij een aardbeving voor de kust van Guatemala. Met 7.4 op de schaal van Richter was het de zwaarste aardbeving sinds 1976, toen 25.000 mensen omkwamen. President Otto Pérez Molina heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd. De beving heeft geleid tot aardverschuivingen, die wegen onbegaanbaar hebben gemaakt. Volgens functionarissen zal het zeker 24 uur duren voordat het getroffen gebied weer bereikbaar is via de weg. Volgens het ministerie van energie zitten ongeveer 73.000 mensen zonder elektriciteit. (Reuters, BBC)

Ex-leider Libië moet getuigen over moord

Benghazi. Een Libische rechtbank heeft de oud-voorzitter van de Overgangsraad, Mustafa Abdel Jalil, opgeroepen als getuige. Jalil was minister van Binnenlandse Zaken onder Gaddafi voordat hij naar de rebellen overliep. Militaire aanklagers willen hem ondervragen over de moord op een belangrijke commandant van de rebellen die vorig jaar juli door zijn eigen mannen werd gedood. Zijn dood legde de verdeeldheid in de rebellenbeweging bloot en werd gezien als het werk van een factie die elke voormalige bondgenoot van Gaddafi wantrouwde. (AP)

Celstraf voor maker van anti-islamfilm

Los Angeles. De man die wordt beschouwd als de maker van de anti-islamitische film ‘De onschuld van moslims’, die tot heftige protesten in de islamitische wereld leidde, is gisteren in Los Angeles tot een jaar celstraf veroordeeld. Niet wegens zijn rol bij de film maar omdat hij de afspraken die hem door een rechter waren gesteld bij zijn voorwaardelijke invrijheidstelling had geschonden. Mark Basseley Youssef, een uit Egypte afkomstige kopt, erkende voor de rechtbank dat hij had gelogen over zijn identiteit tegen een agent. (Reuters, AP)

‘Timosjenko kan haar bed niet meer uit’

Rotterdam. De gezondheid van de gevangen Oekraïense oppositieleider Joelia Timosjenko gaat snel achteruit. Dat heeft haar advocaat gisteren gezegd tegen Oekraïense media. „Timosjenko kan haar bed amper meer uit”, zei de advocaat. Timosjenko is tien dagen geleden in hongerstaking gegaan, uit protest tegen fraude bij de parlementsverkiezingen van 28 oktober. Die werden gewonnen door de partij van haar politieke rivaal, president Janoekovitsj. Timosjenko werd in februari veroordeeld tot zeven jaar cel wegens machtsmisbruik. Volgens het Westen was dat proces politiek gemotiveerd. (NRC)