Kijken: op camping De Betteld geneest God te korte enkelbanden

Screenshot Kamperen met God

Sommigen gaan op vakantie om te feesten, uit te rusten, op het strand te liggen. Op camping De Betteld in de Achterhoek gaan vakantiegangers op vakantie met God. Op de camping wordt met evangelische insteek vanuit de Bijbel geleefd. Gisteravond werd de EO-documentaire Kamperen met God van Bert Klumper vertoond op Nederland 2. Met veel verbijsterde reacties tot gevolg.

De campingbezoekers brengen hun vakantie dansend en zingend op relirock, en luisterend naar preken door. Ze gaan naar Bijbelstudies en bidden gezamenlijk voor een hoopvolle toekomst. Ze beginnen hun dag met door luidsprekers verkondigde Bijbelteksten. We zien kinderen knutselwerkjes maken met “God houd van mij”, pubers die hun hart aan Jezus geven en ouderen die het gras op de perfecte hoogte maaien. Tot die tijd zal het nog weinig kijkers zorgen baren.

Even later roept de eigenaar uit in de fik te staan voor de Here Jezus en komen de Guardian Angels (“Special Forces in Christ”) in beeld. Die verdrijven duivelse invloeden op de camping. Oftewel, jeugd die zich nachtelijk buiten de camper ophoudt en de stilte verstoort. Dan zegt een spreker dat in Afrika al tientallen mensen uit de dood zijn opgestaan. Dat verbaast niemand. Hier is tenslotte al een meisje genezen van te korte enkelbanden en een jongen van een gekneusde duim: “Je ziet echt God aan het werk”.

Kijk de documentaire Kamperen met God hier terug:
Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

De documentaire veroordeelt niet, kijkers deden dat wel:

Twitter avatar MaartenVanGaans Maarten van Gaans Heel eng programma op Ned2: “Kamperen met God”. Grootste christelijke vakantiepark van Nederland. Tiener-genezingsdiensten, kindermeetings.
Twitter avatar Sarjenka1970 Kitty Brrr… Horror op de vroege ochtend; Holland Doc “Kamperen met God”; gelukkig zit er een hek omheen (&hoef ik er niet heen)
Twitter avatar BouDrechsler Boudewijn Drechsler Net #hollanddoc #kamperenmetgod teruggezien over camping #betteld. Brrr. Zet je kind dan alsjeblieft maar op de bus naar Salou.
Twitter avatar HNDBALMELO HNDB Dat volwassenen elkaar moedwillig indoctrineren moeten ze zelf weten maar wat ze daar die kinderen wijsmaken kan echt niet! #kamperenmetgod
Twitter avatar vdijkmichelle Michelle van Dijk Dus iedereen ziet dit voor het eerst #kamperenmetgod en dacht dat zoiets in NL niet bestond? Dat vind ik dan weer raar.

Kamperen met God doet denken aan het Amerikaanse Jesus Camp uit 2006. Die documentaire volgt Amerikaanse kinderen op een evangelisch rechts-nationalistisch zomerkamp. Jesus Camp riep destijds wereldwijd verontwaardigde reacties op. De kinderen zouden gebrainwashed worden in hun training tot “soldaten van God”. Volgens de ‘docenten’ is de Bijbel wetenschap, moet in Amerika een theocratie worden ingevoerd en zou Harry Potter ter dood veroordeeld moeten worden. Hoogtepunten uit de brainwash:

Op YouTube is de hele documentaire te vinden.

Zo ver gaat het bij camping De Betteld niet. Eigenaar Gerhard Hobelman kon zich van tevoren wel al voorstellen dat mensen werden afgeschrikt van de documentaire. Dat had hij goed voorzien.

    • Anouk van Kampen