Justitie hoort filmmaker Rob Hof

De van corruptie en fraude verdachte filmmaker Rob Hof heeft zijn verzet tegen justitie opgegeven en werkt mee aan zijn berechting in Nederland. Hij houdt zich niet langer schuil in Nicaragua en is in augustus en september als verdachte verhoord door rechercheurs in Nederland.

Justitie verdenkt de bekroonde filmmaker van het omkopen van de voormalig directeur van de Nederlandse Moslimomroep (NMO) en van subsidiefraude bij aanvragen uit het MEDIA Programma van de Europese Commissie en het CoBO-fonds van de Nederlandse Publieke Omroep. Daarvan zouden ook omroepen, waaronder NCRV, NMO en Joodse Omroep, hebben geprofiteerd.

Toen rechercheurs Hof in 2009 wilden verhoren, verdween de filmmaker naar zijn tweede woning in Nicaragua. Daar runt hij met zoon en vrouw een hotel-restaurant. Nederland en Nicaragua hebben geen uitleveringsverdrag. Hof weigerde terug te komen naar Nederland.

Met zijn advocaat heeft justitie een overeenkomst bereikt. Het parket heeft het internationale aanhoudingsbevel van Hof opgeheven en zal hem niet aanhouden, aldus het parket. In ruil is Hof naar Nederland gekomen om zich te laten verhoren. Tevens houdt hij zich beschikbaar om als getuige op te treden in de rechtszaken tegen de ex-NMO-directeur en zijn familieleden, en de ex-directeur van de Joodse Omroep. Zij wordt verdacht van betrokkenheid bij de subsidiefraude. Van de fraude hebben mogelijk ook de buitenlandse televisieomroepen ZDF en Arte geprofiteerd, blijkt uit de dagvaardingen. Door op de aanvraagformulieren de bijdrage van de omroepen in de productiekosten kunstmatig op te voeren, werd meer subsidie verkregen. In werkelijkheid namen de omroepen niet deel, of voor een kleiner bedrag, aldus justitie. Een serie waarbij gefraudeerd zou zijn, is Sporen uit het Oosten, waarvoor Hof in 2007 de Zilveren Nipkowschijf kreeg.

De advocaat van Hof zegt dat zijn cliënt „voor weinig geld prachtige programma’s heeft gemaakt waarbij geen dubbeltje fraude of corruptie gemoeid is.” De zaak wordt komend voorjaar waarschijnlijk voortgezet.