Hu: corruptie bedreiging voor China

Delegates sit at the stage before the opening ceremony of 18th National Congress of the Communist Party of China at the Great Hall of the People in Beijing, November 8, 2012. China's outgoing President Hu Jintao said the nation faced risk and opportunity in equal measure as he formally opened a congress of the ruling Communist Party that will usher in a once-in-a-decade leadership change. REUTERS/Jason Lee (CHINA - Tags: POLITICS TPX IMAGES OF THE DAY)
Delegates sit at the stage before the opening ceremony of 18th National Congress of the Communist Party of China at the Great Hall of the People in Beijing, November 8, 2012. China's outgoing President Hu Jintao said the nation faced risk and opportunity in equal measure as he formally opened a congress of the ruling Communist Party that will usher in a once-in-a-decade leadership change. REUTERS/Jason Lee (CHINA - Tags: POLITICS TPX IMAGES OF THE DAY) REUTERS

Het is gedaan met de communistische heerschappij en het staatsapparaat als de Communistische Partij er niet in slaagt de corruptie in eigen gelederen te bestrijden. Dat zei de vertrekkende Chinese partijleider en president Hu Jintao vanmorgen in zijn laatste grote rede, bij de opening van het 18de partijcongres. Vicepresident Xi Jinping wordt daar aangewezen als Hu’s opvolger.

Hu onderstreepte dat in China niemand, hoe machtig ook, boven de wet staat en dat van niemand in een staatsfunctie wordt getolereerd dat hij zich verrijkt. Hij liet blijken dat hij persoonlijk de hand heeft gehad in de verstoting van de voormalig partijsecretaris van Chongqing, Bo Xilai. Bo was kandidaat voor een topfunctie, maar wacht nu in een cel op zijn proces wegens corruptie en betrokkenheid bij de moord op de Britse zakenman en spion Neil Heywood. Hu, die tien jaar aan de macht was, kreeg voor zijn tirade tegen corruptie een staande ovatie van de 2.268 gedelegeerden.

Hu zei ook dat er in China politieke hervormingen moeten komen, maar onderstreepte dat de partij „haar leidende rol” nooit mag afstaan. Het 18de Partijcongres gaat gepaard met veiligheidsmaatregelen in heel China. In de provincies Sichuan en Qinghai werden Tibetaanse gebieden afgesloten na zelfverbrandingen.

Machtswisseling: pagina 10-11