Hu belooft hervormingen en aanpak corruptie op laatste congres

President Hu vanochtend tijdens zijn toespraak voor het congres van de Communistische Partij. Foto AFP / Wang Zhao

China wil blijven inzetten op economische hervormingen om de positie van de eigen munt te versterken, overzeese investeringen te stimuleren en het gemiddelde inkomen van een huishouden fors te laten doen stijgen. Dat zei president Hu Jintao vanochtend bij de opening van het congres van de Communistische Partij.

Hu beloofde dat de Chinese staat meer in de industrie van het land zal investeren om het nationaal inkomen van China tot 2020 te kunnen verdubbelen, meldt persbureau Reuters. Ook wil hij dat China streeft naar het realiseren van een verdubbeling van het gemiddelde inkomen van een Chinees gezin in de komende tien jaar.

Sinds de belangrijke hervormingen van Deng Xiaoping in de jaren zeventig, streeft iedere Chinese leider naar het iedere tien jaar verdubbelen van de productie van de Chinese economie, schrijft Reuters. In werkelijkheid is het nationaal inkomen nog harder gegroeid, met zo’n tien procent per jaar in de afgelopen dertig jaar. De komende vier jaar hoopt China op een groei van zo’n zeven procent per jaar.

Naast economie had Hu ook aandacht voor corruptie binnen de Chinese elite, die volgens hem een bedreiging vormt voor China. Hij stelde dat het bestrijden van corruptie, iets waarover de Chinese bevolking zich volgens Hu grote zorgen om maakt, een topprioriteit is van de regering.

Hu treedt terug als partijleider en president

Op het meerdaagse partijcongres treedt Hu terug als partijleider. Het congres kiest een nieuwe leider, die ook de volgende president wordt. Achter de schermen zijn de kaarten al geschud: het is duidelijk dat vicepresident Xi Jinping de nieuwe partijleider wordt. Tegelijk treedt een nieuwe premier aan, een nieuwe vicepresident en een geheel nieuw politbureau.

Het nieuwe Chinese leiderschap staat de komende jaren voor een aantal grote uitdagingen, schreef onze buitenlandredacteur Juurd Eijsvoogel deze week in NRC Handelsblad:

Hoe gaat de nieuwe leiding in China straks om met de groeiende onvrede onder Chinese burgers over de wijdverbreide corruptie in het land? En met de (iets) afnemende economische groei? Met de hoog oplopende spanningen met Japan en andere buurlanden over omstreden eilandjes in de Oost- en de Zuid-Chinese Zee? Dat in Zuid-Korea in december (democratische) presidentsverkiezingen worden gehouden, en binnen een paar maanden in Japan parlementsverkiezingen, maakt de situatie nog extra onzeker.

    • Pim van den Dool