Winstwaarschuwing Delta Lloyd, verzesvoudiging winst Aegon

Foto ANP / Koen van Weel

Bank en verzekeraar Delta Lloyd heeft vanmorgen een winstwaarschuwing afgegeven, terwijl Aegon juist een verzesvoudiging van de winst kon melden. Heijmans schrapt tweehonderd van de 875 arbeidsplaatsen bij de divisie die huizen bouwt wegens dalende volumes.

Delta Lloyd voorziet voor dit jaar een daling van de operationele winst met 10 procent ten opzichte van vorig jaar. De premie-inkomsten zijn in het derde kwartaal met 11 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, naar 3,8 miljard euro. De daling was het grootst bij de levensverzekeringen (15 procent). De premieopbrengsten uit schadeverzekeringen daalden met 1 procent. Het eigen vermogen slonk met ruim eenderde naar 2,5 miljard euro ten opzichte van een jaar geleden. In het afgelopen kwartaal bedroeg de krimp 13 procent (363 miljoen euro).

Delta Lloyd zegt last te hebben van de lage rentestand. Bestuursvoorzitter Niek Hoek verklaarde vanmorgen: „In de afgelopen negen maanden is de rente met 172 basispunten gedaald naar 2,26 procent. Dat heeft natuurlijk een significant effect op onze bedrijfsactiviteiten.” De opbrengsten uit beleggingen zijn gedaald.

Delta Lloyd ligt op schema om dit jaar 820 miljoen euro op de kosten te besparen. Ook zegt het bedrijf ondanks de lagere winstverwchting het dividend op peil te kunnen houden.

Forse winst Aegon door minder afschrijvingen

Aegon maakte vanochtend bekend in het derde kwartaal een winst te hebben gemaakt van 374 miljoen euro, ruim zes keer zo veel als de zestig miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg door een hoger onderliggend resultaat en minder afschrijvingen.

Het onderliggend resultaat steeg met 31 procent tot 472 miljoen euro, door autonome groei, kostenbesparingen en valutavoordelen. Het bedrag aan afschrijvingen daalde met bijna driekwart van 132 miljoen vorig jaar naar 35 miljoen euro vorig kwartaal, terwijl het bedrag aan herwaarderingen halveerde van 288 naar 126 miljoen euro.

De verzekeraar boekte naar eigen zeggen ‘stabiele verkopen’ van verzekeringen en financiële producten. Door groei in Zuid- en Noord-Amerika nam het aantal verzekeringen voor ziektekosten en ongevallen toe. Dat werd echter teniet gedaan door een daling aan deposito’s met tien procent. Slechte verkopen van de levensdivisie in Nederland, Groot-Brittannië en Spanje werden gecompenseerd door goede verkopen in de Verenigde Staten.

Omzet Heijmans blijft gelijk aan die van vorig jaar

Topman Bert van der Els zegt in een toelichting op het besluit om tweehonderd banen te schrappen dat marges bij de woningdivisie dun zijn:

“Ook in andere segmenten zullen we voortdurend werken aan maatregelen om voldoende concurrerend te blijven. Daarmee nemen we nu de maatregelen die nodig zijn om een goede uitgangspositie te creëren voor 2013.”

Heijmans meldde verder dat de omzet in het derde kwartaal gelijk is gebleven aan vorig jaar. Het bedrijf maakte geen exacte cijfers bekend. Vorig jaar steeg de omzet nog met drie procent. De orderportefeuille bleef stabiel op ruim 2,1 miljard euro. Het aantal verkochte woningen daalde met twaalf procent tot 846. De resultaten van de divisie wegen en civiel in Nederland en België waren naar eigen zeggen ‘goed’.

Heijmans had vorig jaar een jaaromzet van 2,4 miljard euro en is naast Nederland en België ook actief in Duitsland. Bij het bedrijf werken nu nog achtduizend mensen in totaal.

    • Annemarie Coevert en Pim van den Dool