Hartstochtloos charmant

klassiek

Iris Hond: Chopin, Janácek, Rachmaninoff, Scriabin ***

Sinds zij huispianiste werd bij De Tiende van Tijl zit de carrière van Iris Hond (1987) in de lift. Vorige week verscheen haar debuutalbum met romantische repertoire uit de negentiende eeuw.

Een verfijnd gevoel voor frasering, een fraaie klankvorming en een professionele beheersing van het instrument: dat zijn de kwaliteiten waarmee Hond de beroemde werken op deze cd vol charme en liefde tot leven wekt.

Maar in haar charmante stijl schuilt ook een gevaar. Hond vermijdt graag alle extremen, waardoor haar spel vaak nogal globaal van expressie blijft. Onder een kalme oppervlakte herbergt Rachmaninoffs Prelude opus 23 nr. 4 een dramatiek die bij Hond nauwelijks hoorbaar is. Scriabins Etude opus 42 nr. 5 mist de vereiste rabiate hartstocht. En de aangrijpende meerstemmigheid aan het slot van Chopins Barcarolle blijft in Honds vertolking sterk onderbelicht.

Aan de uitbreiding van haar expressieve palet zal Iris Hond in de toekomst hopelijk nog werken. Want juist als ambassadrice van Aangenaam Klassiek moet je duidelijk maken dat klassiek veel meer dan aangenaam kan zijn.

    • Bas van Bommel