Harde explosie schrikt Nijmegen op

Het ketelhuis van een elektriciteitscentrale ontplofte vanochtend aan de rand van Nijmegen. Dat zorgde even voor paniek bij omwonenden.

None

Een paar straaljagers die tegelijk door de geluidsbarrière gaan en dan doorbulderen. Zo omschreef een inwoner van Nijmegen het geluid van de ontploffing die vanmorgen kort na zeven uur de elektriciteitscentrale van Electrabel aan het Maas-Waalkanaal trof.

Niemand raakte daarbij gewond, volgens een woordvoerder van het bedrijf. De explosie sloeg een gat in het dak van het ketelgebouw, waar stoom uit ontsnapte.

Tot een stroomtekort heeft het voorval niet geleid. Netbeheerder Tennet ving het uitvallen van de centrale in Nijmegen binnen luttele seconden op door noodvermogen te leveren, aldus een woordvoerder van de netbeheerder. Na tien minuten nam Electrabel de levering weer over door zijn andere zes centrales in Nederland extra stroom te laten produceren. Electrabel is de grootste stroomproducent in Nederland en eigendom van het Franse energiebedrijf GDF Suez.

De ontploffing zorgde voor angst en paniek onder omwonenden. „Ik dacht dat er een vliegtuig was ingeslagen”, zei een man die vanochtend van een afstand naar de centrale stond te kijken. Uren na de ontploffing kwam er nog stoom uit het dak. Een oudere vrouw zei dat ze vooral het diepe, keiharde gebrom na de explosie beangstigend vond. „Het klonk als een straaljager die opstart. Ik kon mijn man niet meer verstaan.”

Na de explosie zette de politie wegen bij de centrale af. Dat leidde tijdelijk tot verkeersproblemen. Het advies om in de wijde omgeving ramen en deuren dicht te houden, werd in de loop van de ochtend ingetrokken.

De Veiligheidsregio Gelderland-Zuid, waarin brandweer, ziekenzorg en rampencoördinatie samenwerken, informeerde burgers via de regionale radio. Inwoners klaagden over summiere informatie, na de aanvankelijke waarschuwing ramen dicht te houden en niet de straat op te gaan. Dat was voor velen onvoldoende informatie om, in de uren na de ontploffing, te kunnen beslissen of het veilig was naar het werk te gaan of kinderen naar school te brengen. Sommige scholen bleven even dicht, de meeste gingen open. De eerste tweets die de Veiligheidsregio gebruikte om burgers te informeren, kwamen pas tegen kwart voor negen. Tegen tienen kwam het bericht dat mensen weer veilig de straat op konden, iets na tien uur dat kinderen naar school konden.

De politie vindt niet dat ze traag heeft gereageerd. „Binnen het uur hadden we het bericht uit dat er een explosie is geweest, en dat mensen ramen en deuren dicht moesten houden.” Dat advies werd weer „zo snel als kon” ingetrokken.

Volgens de politie zijn er met de rook vanuit de centrale ‘vlokjes’ verspreid. De Veiligheidsregio Gelderland-Zuid omschreef dat in tweets als ‘keramische wol’. Door de stevige zuidwestenwind werd de rook over een vrij groot gebied verspreid, ten noordoosten van de centrale. Het advies luidde die vlokjes niet aan te raken en er niet op te gaan staan. De politie onderzoekt de samenstelling van de vlokjes. Op het terrein zelf is asbest gevonden.

De oorzaak van de ontploffing was rond het middaguur niet duidelijk, aldus Electrabel. De centrale is in 1936 gebouwd en verschillende keren aangepast en gemoderniseerd.