Explosie bij elektriciteitscentrale Nijmegen - geen slachtoffers

Bij een elektriciteitscentrale in het westen van Nijmegen heeft zich vanochtend even na zeven uur een zeer zware explosie voorgedaan. Er is een continu geruis in de wijde omgeving van de centrale aan de Weurtseweg te horen. Dat meldt De Gelderlander. Hulpdiensten zijn massaal uitgerukt.

Foto Jaap Meijers

Bij een elektriciteitscentrale in het westen van Nijmegen heeft zich vanochtend iets voor zeven uur een zeer zware explosie voorgedaan. Er zijn geen gewonden gevallen volgens de autoriteiten.

Aanvankelijk werd geadviseerd om ramen en deuren gesloten te houden en niet naar buiten te gaan. Dat advies werd even voor 09.00 uur weer ingetrokken. Op straat kan nog wel glaswol liggen. De Veiligheidsregio adviseert dat niet aan te raken. Rond het dak van de centrale van GdF Suez, voorheen Electrabel, hangt een grijszwarte rookwolk. Hulpdiensten zijn ter plaatse.

Tot een stroomtekort heeft het voorval niet geleid. Netbeheerder Tennet ving het uitvallen van de centrale in Nijmegen binnen luttele seconden op door noodvermogen te leveren, aldus een woordvoerder van de netbeheerder tegenover NRC Handelsblad.

Na tien minuten nam Electrabel de levering weer over door zijn andere zes centrales in Nederland extra stroom te laten produceren. Electrabel is de grootste stroomproducent in Nederland en eigendom van het Franse energiebedrijf GDF Suez. De ontploffing leidde tijdelijk tot verkeersproblemen, omdat de politie de wegen in de omgeving van de centrale had afgezet.

Foto Jaap MeijersFoto Jaap Meijers

Explosie in ketel

De ontploffing deed zich voor in een van de ketels die brandstof omzetten in stoom, waarmee elektriciteit wordt opgewekt. Door de explosie is een gat in de centrale geslagen waardoor de stoom ontsnapt, zei een woordvoerder van Electrabel/GDF Suez tegen de omroep.

Twitter avatar catspyjamasnz Joyce Seitzinger RT @renerutten: Groot gat in #electrabel http://t.co/4OO8ycdU <- a closer picture of electricity plant in #nijmegen

Door de stevige zuidwestenwind werd de rook en de herrie die de ontsnappende stoom gaf over een vrij groot gebied verspreid, ten noordoosten van de centrale. Het advies luidde die vlokjes niet aan te raken en er niet op te gaan staan. De politie onderzoekt de samenstelling van de vlokjes.

Bekijk hieronder een video van journalist Jaap Meijers, die op locatie is:

Bouwvakkers die aan de nieuwe stadsbrug werken zijn vanochtend weggestuurd van hun bouwterrein en de politie heeft de wijde omgeving van de centrale gedurende enkele uren afgezet.

De Veiligheidsregio Gelderland-Zuid, waarin brandweer, ziekenzorg en rampencoördinatie samenwerken, informeerde burgers vlak na de ontploffing via de regionale radio. Inwoners klaagden over summiere informatie, na de aanvankelijke waarschuwing ramen dicht te houden en niet de straat op te gaan. Dat was voor velen onvoldoende informatie om, de uren na de ontploffing, te kunnen beslissen of het veilig was om naar het werk te gaan of kinderen naar school te brengen.

Sommige scholen bleven even dicht, de meesten gingen open. De tweets die de Veiligheidsregio gebruikte om burgers te informeren, kwamen pas tegen kwart voor negen op gang. Tegen tienen kwam het bericht dat mensen weer veilig de straat op konden, iets na tien uur dat kinderen naar school konden.

De politie vindt niet dat ze traag heeft gereageerd. "Binnen het uur hadden we het bericht uit dat er een explosie is geweest, en dat mensen ramen en deuren dicht moesten houden.” Dat advies werd weer "zo snel als kon” ingetrokken.

    • Annemarie Coevert en Pim van den Dool