Grieks parlement keurt harde ingrepen goed

Ondanks ruzie binnen de coalitie heeft het Griekse parlement vannacht een hard bezuinigingspakket goedgekeurd, in de hoop op noodhulp.

Nadat tienduizenden boze betogers eerder op de dag hadden gescandeerd ‘Vecht! Ze drinken ons bloed’ heeft het Griekse parlement vannacht met een krappe meerderheid ingestemd met een nieuwe ronde ingrijpende bezuinigingen en hervormingen.

Bij de stemming bleek de verdeeldheid in de nog maar vijf maanden oude drie-partijencoalitie van premier Samaras. De kleinste coalitiepartij, Democratisch Links, stemde blanco. Zes parlementariërs van de socialistische partij Pasok stemden tegen en werden direct uit de partij gezet. Uiteindelijk werd het pakket van wetten, dat pas begin deze week naar de volksvertegenwoordiging was gestuurd, met 153 tegen 128 stemmen aangenomen.

Zondag moet het parlement stemmen over de begroting voor volgend jaar, waarin het grootste deel van de bezuinigingen, bijna tien miljard euro, is opgenomen.

Goedkeuring daarvan moet de weg vrijmaken voor het vrijgeven van 31,5 miljard euro aan noodsteun die de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds eerder dit jaar hadden toegezegd. Dit geld was bevroren omdat hervormingen en bezuinigingen in Griekenland vertraging hadden opgelopen.

In totaal is met de trojka van internationale geldschieters ruim 13,5 miljard aan bezuinigingen afgesproken. De pensioenleeftijd gaat van 65 naar 67 jaar. Kerst- en vakantietoeslagen zijn afgeschaft. De pensioenuitkeringen zijn verlaagd. Het minimumloon, verlaagd in februari, blijft voorlopig op 586 euro voor mensen ouder dan 25 jaar, 510 euro voor de groep eronder. Daarnaast bevat het pakket omstreden veranderingen in het arbeidsrecht. Het wordt goedkoper en gemakkelijker om werknemers te ontslaan. De automatische salarisverhoging bij een huwelijk wordt geschrapt, de ontslagvergoeding wordt verlaagd.

De maatregelen treffen groepen die bij eerdere bezuinigingsrondes waren ontzien, zoals politieagenten, militairen en rechters. Werknemers bij nutsbedrijven gaan er fors op achteruit doordat hun speciale regelingen vervallen.

Als het lukt alle veranderingen door te voeren, moet Griekenland komend jaar een primair overschot op de begroting hebben – een overschot waarbij rentebetalingen en aflossingen buiten beschouwing worden gelaten. Dat zou een belangrijke mijlpaal zijn.

Maar de economische vooruitzichten blijven somber. Voor volgend jaar wordt gerekend met een krimp van minimaal 4,5 procent. Een kwart van de bevolking (en meer dan de helft van de jongeren) is werkloos. En de trojka van EU, IMF en Europese Centrale Bank heeft vastgesteld dat een eerder genoemd doel, een verlaging van de totale staatsschuld in 2020 tot 120 procent van het bruto binnenlands product, niet haalbaar is.

Als de Europese ministers van Financiën maandag besluiten de toegezegde 31,5 miljard euro vrij te geven, zal het grootste deel gaan naar het herkapitaliseren van Griekse banken. Die wankelen doordat ze zijn gedwongen forse verliezen te nemen op Griekse staatsobligaties. Bovendien wordt een op de vijf leningen in Griekenland nu niet meer afgelost. De overige miljarden zijn vooral nodig om de oplopende schuld van de overheid aan het bedrijfsleven te voldoen, zoals het terugbetalen van btw.

Voor investeringen die de economie moeten stimuleren, blijft weinig over. Het kabinet wil wel de kosten voor de middenstand omlaag brengen door arbeids-, gezondsheids- en transportregels aan te passen. Ook wordt de brandstofmarkt geliberaliseerd.

Groei eurozone: pagina 25

    • Marloes de Koning