Frankrijk en België geven Dexia miljardensteun

De Frans-Belgische Dexia Bank krijgt een tussentijdse kapitaalinjectie van diverse overheden. De autoriteiten van Frankrijk, België en Luxemburg zullen voor 5,5 miljard euro hulp geven in het kader van een reddingsoperatie die al eerder was aangekondigd.

Dexia maakte vanochtend bekend dat de noodsteun samenhangt met de al langer lopende onderhandelingen met de Europese Commissie over de voorwaarden waaronder de bank geholpen mag worden. In 2008 werd Dexia al eens gered door overheden, vorig jaar werd duidelijk dat nieuwe hulp nodig was. Daarbij is onder meer afgesproken dat de steun van centrale banken beperkt wordt.

Dexia zit onder meer in financiële problemen doordat het bovengemiddeld veel geld heeft gestoken in mediterraan schuldpapier. Vorig jaar leed Dexia 4,6 miljard euro verlies op Griekse staatsleningen. Dit jaar groeide het belang in Italiaanse obligaties van 9,6 naar 12,4 miljard euro.

De bank heeft het vertrouwen verloren van beleggers en worstelde vorig jaar nog met de erfenis van Amerikaanse hypotheekbeleggingen. Daarvan is inmiddels afscheid genomen. De bank is in ijl tempo bedrijfsonderdelen aan het afstoten. De meeste dochters worden met verlies verkocht – ook daardoor vallen de resultaten zo negatief uit. Zo verkocht Dexia onlangs de Turkse dochter DenizBank aan de Russische Sberbank met een boekverlies van 0,8 miljard euro.

Vorig jaar leed Dexia een historisch groot verlies van 11,6 miljard, waardoor het eigen vermogen negatief is geworden. Over de eerste negen maanden van dit jaar verloor Dexia 2,4 miljard op zijn activiteiten. De bank maakte vanochtend bekend dat het de laatste maanden makkelijker aan geld kon komen door de adempauze in de eurocrisis.

Dexia zal voor 5,5 miljard nieuwe aandelen uitgeven. De 90 miljard euro waarvoor de overheden vorig jaar garant zijn gaan staan wordt verlaagd naar 85 miljard euro. Daarvan komt 51 procent voor rekening van België, 46 procent voor Frankrijk en 3 procent voor Luxemburg.