Fortuna in acute geldnood

Fortuna Sittard verkeert in acute geldnood. Het is liquiditeit of liquidatie, zei de clubleiding eerder deze week op een bijeenkomst voor de achterban. „Inmiddels is de situatie door allerlei initiatieven al flink verbeterd”, stelt directeur Martin Masset.

„Dinsdag stond nog slechts tweehonderd euro op de rekening. Dat bedrag is nu verveelvoudigd.” Fortuna Sittard, op dit moment nummer vijf in de eerste divisie, hoopt het op deze manier in elk geval nog in november en december uit te kunnen zingen.

De eerstedivisieclub dringt ondertussen bij de gemeente Sittard-Geleen aan op een garantstelling van twee miljoen euro. Dat geld zou Fortuna Sittard in staat stellen het eigen stadion te kopen. De club heeft ook de hoop gevestigd op een nieuwe hoofdsponsor, waarmee op dit moment wordt onderhandeld.

Als er niet snel geld beschikbaar komt, dreigt Fortuna Sittard ten onder te gaan. Bedrijven en belastingdienst eisen schulden op. De club leed vorig seizoen 750.000 euro verlies. De schuld bedraagt 2 miljoen of 10,5 miljoen euro, al naar gelang de zienswijze. De directie houdt het op 2 miljoen. 8,5 miljoen euro heeft betrekking op bedragen die verschuldigd zouden zijn bij een succesvolle afbouw van het stadion. Masset: „De aannames die daaraan ten grondslag liggen, zijn niet reëel en zouden, ook volgens accountants, niet op onze balans mogen drukken.”

De KNVB dreigt Fortuna Sittard terug te zetten naar categorie 1 van het licentiesysteem. De club komt dan onder curatele te staan van de bond. Bovendien ontvangen de Limburgers in dat geval een kleiner deel van de tv-rechten.

Twee maanden geleden mocht Fortuna Sittard zich even rijk rekenen, toen oud-profvoetballer Nacer Abdellah zich meldde met een overnamebod. Zijn IZC Holding zou de club kopen met geld uit Qatar, de oliestaat die in 2022 het WK voetbal organiseert. Nadat beloofd geldniet werd overgemaakt en Abdellah niet kwam opdagen, kwam de club tot de conclusie dat dit spoor dood liep.