Feestweek Celtic compleet met zege op Barça

Het deze week precies 125-jarige Celtic heeft gisteren voor een voetbalsensatie gezorgd door in groep G van de Champions League met 2-1 van Barcelona te winnen. De Schotse topclub vierde de zege op Celtic Park alsof een hoofdprijs binnen was gehaald. Maar de kans is klein dat de protestantse club uit Glasgow de belangrijkste Europese beker echt wint.

Celtic is de eerste club in drie jaar tijd die Barcelona in de groepsfase van de Champions League een nederlaag heeft bezorgd. De Russische club Roebin Kazan was in oktober 2009 de laatste die de Catalaanse grootmacht voor de knock-out fase versloeg: 1-2 in Camp Nou.

Twee weken geleden wist Celtic in Barcelona met het typische Schotse vechtvoetbal ook al indruk te maken, maar toen verloor het ongelukkig in de slotfase met 2-1. De ploeg van trainer Neil Lennon wilde revanche nemen en streed wederom voor elke meter. Celtic wachtte geduldig op de momenten waarop het kon toeslaan.

Halverwege de eerste helft ontstond de eerste grote kans voor de thuisploeg. De Afrikaanse voetballer Victor Mugabe Wanyama won een luchtduel van Jordi Alba en kopte raak. Nooit eerder scoorde een speler uit Kenia in de Champions League. Celtic Park raakte na de openingstreffer in extase.

Barcelona ging op zoek naar de gelijkmaker, maar vond nauwelijks gaatjes in de gesloten defensie van Celtic. Sterspeler Lionel Messi schoot van dichtbij op de lat en de Chileen , Alexis Sanchez zag zijn kopbal op de paal belanden. Het ongeloof sloop langzaam in het elftal van Barcelona.

Naarmate de gelijkmaker van Barcelona op zich liet wachten, begon Celtic steeds meer in een stunt te geloven. Uiteindelijk was het de achttienjarige invaller Tony Watt die het uitverkochte stadion deed ontploffen. Hij was bij een uittrap van Fraser Forster attenter dan Xavi Hernandez en maakte er vanuit de counter 2-0 van. Messi scoorde vlak voor tijd nog tegen, maar de 2-1 zege van Celtic kwam niet meer in gevaar.

Barcelona blijft ondanks de nederlaag de stand in groep G aanvoeren. Celtic volgt nu op twee punten. In dezelfde groep won Benfica met 2-0 van Spartak Moskou. Oscar Cardozo maakte beide goals. Bij zijn tweede kwam de voorzet van de Nederlander Ola John. Benfica staat derde in de poule met vier punten, Spartak is de nummer laatst met drie punten.

In groep E won Chelsea in een spectaculair duel van Shakhtar Donetsk: 3-2. De houder van de Champions League scoorde in de laatste minuut via Victor Moses en heeft net als Shakhtar en Juventus zeven punten uit vier duels. Het Deense Nordsjaelland staat laatste met één punt.

Bayern München won gisteravond in groep F met 6-1 van Lille en maakt met Valencia de meeste aanspraak om verder te komen. In groep H verzekerde Manchester United zich met een 3-1 bij Braga al van de groepswinst. Robin van Persie maakte in Portugal gelijk voor de Red Devils.