Tanja Nijmeijer spreekt op Cuba vertrouwen in onderhandelingen uit

De FARC wil niet dat leden van de onderhandelingsdelegatie op Cuba, onder wie Tanja Nijmeijer, een bevoorrechte positie in de media krijgen. Daarom zullen er waarschijnlijk op korte termijn niet veel meer persconferenties worden gegeven, zegt commandant Andres Paris tegen persdienst Novum.

Nijmeijer afgelopen dinsdag bij een persconferentie in de Cubaanse hoofdstad Havana. Foto AP / Jorge Pérez

Tanja Nijmeijer heeft vannacht in de Cubaanse hoofdstad Havana haar hoop en vertrouwen in het onderhandelingsproces tussen de FARC en de Colombiaanse regering uitgesproken. Dat deed ze op een kleinschalige persbijeenkomst.

Nijmeijer benadrukte dat vrede voor de FARC brood, een dak boven het hoofd, gezondheid en sociale rechtvaardigheid kan betekenen.

De FARC wil niet dat leden van de onderhandelingsdelegatie op Cuba, onder wie Nijmeijer, een bevoorrechte positie in de media krijgen. Daarom zullen er waarschijnlijk op korte termijn niet veel meer persconferenties worden gegeven, zei commandant Andres Paris vanochtend tegen persdienst Novum. De FARC zou er een voorkeur voor hebben om alternatieve en sommige internationale media te woord te staan. Evenals enkele Colombiaanse media waarvan de beweging de berichtgeving prijst.

De Colombiaanse regering heeft ook laten weten terughoudend te willen zijn rond de besprekingen die op 15 november in de Cubaanse hoofdstad Havana een vervolg krijgen. Officieel gingen de vredesonderhandelingen tussen de FARC en de regering van Colombia op 18 oktober in Oslo van start.

Eerste gesprek Tanja en ouders in zeven jaar

Een oom van Tanja Nijmeijer bevestigde gisteren tegenover NRC Handelsblad dat haar ouders haar voor het eerst in zeven jaar hebben gesproken. Afgelopen dinsdagavond wisten zij haar in Havana telefonisch te bereiken.

Het gesprek tussen Nijmeijer en haar ouders was kort en emotioneel, zei haar oom Paul Olde Dubbelink. Haar ouders en zussen zijn van plan om binnenkort naar Cuba te reizen, maar ze weten nog niet wanneer.