En hij kon winnen door de steden

Obama’s winst komt grotendeels door de uitslag in de steden. Op het platteland stemmen kiezers juist steeds meer op de Republikeinen.

Redacteur Buitenland

Rotterdam. Op de kaart gezien zijn de verkiezingen van deze week bijna een exacte kopie van die van vier jaar geleden. Obama haalt precies dezelfde staten binnen als in 2008, op twee na: Indiana en North Carolina. Deze staten gingen dit keer naar Romney.

North Carolina is de opvallendste. De staat was jarenlang een Republikeins bolwerk. Maar in 2008 koos het voor het eerst Democratisch. Obama had gehoopt hier opnieuw te winnen. De staat kent een groeiende gemeenschap hispanics. De zwarte gemeenschap was er al groot. De Democraten hielden er hun partijconventie dit jaar, met het idee dat de staat steeds ‘blauwer’ aan het worden was. Dat Romney er toch won, toont aan dat de Democraten er nog veel werk moeten verzetten.

Gedetailleerde kaarten tonen dat veel trends die in 2008 te zien waren, zijn versterkt. Kiezers op het platteland trekken nog meer naar de Republikeinen. In typisch Republikeinse staten zoals Texas won Romney ruim, ruimer nog dan vier jaar geleden: (55,5 procent toen, 57,2 nu).

Kiezers in steden daarentegen trekken nog meer naar Obama. Dat was een van de redenen waarom Obama enkele cruciale swing states in het middenwesten (Ohio, Iowa) won. Het platteland stemde Romney, de stedelijke conglomeraten, zoals Cincinnati (Ohio) Obama.

In feite heeft Obama op deze manier die staten van Romney afgesnoept. Hij heeft gericht en effectief op districtsniveau campagne gevoerd. Romney pakte het meer aan op statenniveau.

In Ohio won Obama met een kleine marge, minder dan 2 procentpunt. Kiezers waardeerden ogenschijnlijk het omvangrijke reddingsprogramma van Obama voor de Amerikaanse auto-industrie, waarvan die staat sterk afhankelijk is.

Uiteindelijk sleepte Obama in ieder geval zes van de zeven belangrijke swing states binnen: behalve Ohio en Iowa ook Colorado, New Hampshire, Virginia en Wisconsin. Zij het hier eveneens met kleinere marges dan vier jaar geleden. De uitslag in de zevende grote swing state, Florida, was gisteravond, toen deze krant naar de drukker moest, nog niet duidelijk, maar het leek erop dat Obama ook daar zou winnen.

In veel opzichten mag de uitslag lijken op die van 2008, maar er tekenen zich ook veranderingen af. Amerikaanse kiezers raken scherper verdeeld langs etnische scheidslijnen. Florida is een demografische smeltkroes. Er wonen blanke protestanten in het noorden, Joden in Palm Beach, Cubaanse Amerikanen in het zuiden en andere hispanics in veel andere delen van de staat. Met name de latino’s in Florida kozen massaal voor Obama (69 procent). Rijkere, blanke Amerikanen in Florida en gepensioneerden kozen vooral voor Romney.

In Massachusetts, de staat waar Romney zijn campagnehoofdkwartier had, verloor hij ruim. Die staat stemt traditioneel Democratisch. Romney was er ooit gouverneur en voelt zich ermee verbonden. Niet onverwacht, toch pijnlijk voor de Republikein.

    • Chris Hensen