Eetbaar hout

Hier in Utrecht kunnen liefhebbers van biologisch en eerlijk voedsel elke vrijdag terecht op de biologische boerenmarkt in het centrum. Op deze dag is een klein hoekje van de reguliere markt op het Vredenburg gereserveerd voor kraampjes waar onder meer de lokale geitenboer, kaasboer en groenteboer hun waren mogen uitstallen. Voor wie ervan houdt en in de buurt is: het is zeker de moeite waard om eens een kijkje te nemen. En als je daar dan eenmaal bent, loop je nog weleens tegen bijzondere zaken aan.

Lange tijd werd het plekje tussen het fruitkraampje en de kaasboer bezet door een man die beweerde ‘eetbaar hout’ te verkopen. Dit klinkt dubieuzer dan dat het is, want in werkelijkheid zijn het in stukken gehakte boomstronken waaruit eetbare paddestoelen kunnen groeien. Best een leuke naam dus, en vooral een mooie uitdaging voor de fanatieke moestuiniers. Het schijnt dat je voor een dergelijk kweekproject niet eens hoeft te beschikken over een riante tuin, want de zwammen kunnen zelfs op een balkon groeien.

Toen ik laatst weer eens een gangetje over de markt maakte, viel het me op dat het mannetje met de magische boomstronken was verdwenen. Jammer, want als deze boomstammen echt een bron van paddestoelen zijn, dan had ik graag een keer iets met zelfgekweekte oesterzwammen of shiitake gemaakt. Wellicht dat ik zelfs beter ben in het voortbrengen van eetbare schimmels, dan het kweken van een fatsoenlijk bosje basilicum.

Gelukkig werden elders op de boerenmarkt ook paddestoelen verkocht, dus mijn eten van die avond kwam misschien niet uit eigen tuin, maar was wel erg verantwoord. Ik kwam thuis met portobello’s, die een vulling van brood en jasje van kaas kregen voordat ik ze opwarmde in de oven.

Maak de portobellohoedjes schoon en verwijder de steeltjes. Hol de binnenkant voorzichtig uit en houd het uitholsel apart. Laat de boterham even weken in de melk en knijp vervolgens goed uit. Maak nu met behulp van de keukenmachine een glad mengsel van het uitholsel van de paddestoel, het brood, knoflook, crème fraîche, oregano en een scheutje olijfolie. Breng op smaak met versgemalen peper en zout. Vul de portobello met het mengsel en bestrooi rijkelijk met Parmezaanse kaas. Leg op een bakpapiertje. Bak de portobello’s ongeveer een half uur in een voorverwarmde oven op 180 graden. Besprenkel de gevulde portobello’s voor het serveren met nog een paar drupjes olijfolie en bestrooi naar smaak met peper en zout. Doet het erg goed als bijgerecht.

    • Stéphanie Versteeg