Een heerlijke mislukking

The Paperboy

Regie: Lee Daniels. Met: Zac Efron, Matthew McConaughey, Nicole Kidman, John Cusack.***

Noem het een schuldig pleziertje, want veel deugt er niet aan The Paperboy. Ranzig, zweterig, geil, labiel, hysterisch: Lee Daniels mist in deze opvolger van zijn doorbraakfilm Precious elke discipline. Wat is het? Een jaren-60-rassendrama, denk je als de vertelstem van een zwarte huishoudster de journalist Ward en zijn zwarte collega Yardley introduceert. Zij onderzoeken diep in Florida de zaak van de ten onrechte veroordeelde krokodillenjager Hillary van Wetten. Na een tip van Charlotte Bless, een masochistische seksbom die verslingerd is aan deze crimineel. Maar eigenlijk deugt niemand, ontdekken we door de naïeve ogen van Jack.

Een broeithriller? Een cynische coming of age-film? Southern gothic? Hoe je het ook wilt noemen, The Paperboy raast als een kip zonder kop door filmgenres, wat hem ook zeer verrassend maakt. De acteurs schmieren erop los in soms ronduit idiote scènes: Nicole Kidman die in minirok vieze man Hillary (John Cusack) droogpijpt of over het lichaam van Jack heen pist. Overbodig en smaakloos effectbejag, zoveel is zeker. En effect heeft het. Als een film dan toch mislukt, dan graag zo.