ECB laat rente ongemoeid - Draghi: vertrouwen in markt gegroeid

Mario Draghi vlak voor aanvang van zijn verklaring vanmiddag. Foto Reuters / Lisi Niesner

De Europese Centrale Bank (ECB) laat ook in november de rente in de eurozone ongemoeid. Deze blijft voor de vierde maand op het recordlage niveau van 0,75 procent. Dat blijkt uit het rentebesluit dat vanmiddag bekend werd gemaakt. ECB-president Mario Draghi benadrukte het gegroeide vertrouwen in de markt.

Dat zei de ECB-chef in een toelichting op het besluit. Hij stelt dat het vertrouwen in de markt “zichtbaar is toegenomen”. Tegelijkertijd blijft de economie nog altijd “zwak” in de woorden van Draghi:

“Economische activiteiten in de eurozone zijn nog altijd zwak. De verwachting is niet dat dat voor het eind van het jaar verandert. Belangrijke factor hierin is het vertrouwen in de financiële sector van Duitsland, dat sinds deze maand op het laagste punt terecht is gekomen van de afgelopen twee jaar. Daarnaast is voor de vijftiende maand op rij de productie in de eurozone gedaald.”

De economie in de eurozone is in het tweede kwartaal met 0,3 procent gekrompen. De Europese Commissie voorziet voor het gehele jaar een krimp van 0,4 procent en voor volgend jaar een broze groei van 0,1 procent.

    • Annemarie Coevert