ECB introduceert vanaf 2013 nieuwe eurobankbiljetten

DEN HAAG - Eurobiljetten. ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT ANP Foto / Lex van Lieshout

In mei 2013 start de Europese Centrale Bank (ECB) met de introductie van een nieuwe serie eurobankbiljetten. De biljetten worden over een periode van een aantal jaren ingevoerd, maar het vijf euro biljet zal vanaf volgend jaar al in omloop zijn. Dat heeft het ECB vandaag bekendgemaakt.

Figuur uit Griekse mythologie op biljet

Hoe de nieuwe serie, genaamd de ‘Europa-serie’, er exact uit zal zien is nog niet bekend. Wel is zeker dat de biljetten een portret bevatten van Europa, een figuur uit de Griekse mythologie en de oorsprong van de naam van het Europese continent. In de hoeveelheid van het aantal biljetten zal niets veranderen.

Het is de eerste keer sinds de invoering van de euro dat er een nieuwe serie wordt geïntroduceerd. De ECB meent dat de echtheidskenmerken van de nieuwe biljetten zijn verbeterd door het gebruik van nieuwe, geavanceerde technologie. Vandaag onthulde de bank drie echtheidskenmerken: het portretwatermerk, de portrethologram en het smaragdgroene cijfer.

Huidige biljetten verliezen waarde niet

De biljetten uit de eerste serie zullen na de introductie van de nieuwe serie hun waarde niet verliezen, benadrukt de ECB. Wel worden ze geleidelijk ingetrokken en op termijn zullen ze niet langer gelden als wettelijk betaalmiddel. De biljetten kunnen altijd ingewisseld worden bij nationale centrale banken.

    • Jeannine Julen